Un spital din Brașov nu are kituri de testare de 48 de ore, deşi statul susține că are zece mii de teste pentru coronavirus

Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov nu mai face teste pentru coronavirus de două zile, deși este între puținele centre din România capabile să confirme infectarea prin investigații de laborator, scriu jurnaliștii de la Dela0.ro.

RomaniaTV.net
17 mart. 2020, 21:05
Un spital din Brașov nu are kituri de testare de 48 de ore, deşi statul susține că are zece mii de teste pentru coronavirus

Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov îi lipsesc kiturile de testare, deși starea de urgență a fost decretată exact în acest sens: pentru a asigura aprovizionarea rapidă a unităților sanitare.România este în stare de urgență de mai bine de 24 de ore. Situația excepțională decretată pe hârtie de președintele Klaus Iohannis îi permite statului român să rezolve rapid problemele urgente care privesc stocurile sanitare deficitare și aprovizionarea spitalelor publice.

În realitate, însă, Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov – care este unul dintre puținele centre din România care au capacitatea de a efectua teste de laborator pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus – trimite de două zile probele prelevate de la pacienții suspecți la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București.

Statul român știe că la Brașov dispune de aparatura și personalul necesare realizării testelor pentru coronavirus, după cum cunoaște și faptul că unitatea de boli infecțioase din localitate nu mai are kituri de testare.

Același stat anunță, prin comunicate emise de Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică (unitatea din Ministerul de Interne care gestionează publicitatea oficială a măsurilor adoptate pentru combaterea epidemiei de coronavirus), că are zece mii de teste pentru diagnosticare deja achiziționate. Ele ar fi în stocurile companiei Unifarm (unitate comercială strategică deținută de statul român).

Niciunul dintre aceste kituri de testare nu a ajuns însă la Brașov, deși au trecut mai bine de 24 de ore de la instituirea stării de urgență, iar spitalul din oraș care realizează acțiunile de testare nu mai dispune de astfel de consumabile, încetinind practic eforturile naționale de combatere a răspândirii epidemiei.

Citeşte şi: Statul român are în plan redeschiderea fabricii de biocide Hexi Pharma în plină pandemie de coronavirus