Un suspect Al-Qaida, SPECIALIST ÎN ARME BIOLOGICE, deţinut în secret în Israel

Un bărbat suspectat că este membru al Al-Qaida este deţinut în secret în Israel de trei ani, potrivit unei audieri la Curtea Supremă israeliană privind o eventuală eliberare a acestuia.

RomaniaTV.net
19 nov. 2013, 08:08
Un suspect Al-Qaida, SPECIALIST ÎN ARME BIOLOGICE, deţinut în secret în Israel

Samer al-Barq, a cărui detenţie era necunoscută anterior, nu a fost judecat deoarece este încarcerat în regim de „detenţie administrativă”, care permite ţinerea în închisoare a unor suspecţi fără să fie judecaţi, din ordinul unei Curţi militare, pentru perioade de câte şase luni care pot fi prelungite pe termen nelimitat. „Ne-am adresat Curţii, deoarece autorităţile israeliene îi vor prelungi detenţia peste trei zile”, a declarat pentru AFP Saleh Mahameed, avocatul suspectului.

Potrivit unor documente judiciare după care AFP a obţinut o copie, clientul său este considerat de către autorităţi „un militant din cadrul grupării teroiste Al-Qaida„, specialist în „arme nonconvenţionale, în special arme biologice„.

Eliberarea sa ar constitui un ajutor semnificativ acodat infrastructurilor „jihadului global„, afirmă oficiali din cadrul securităţii citaţi în aceste documente.

Potrivit avocatului său, al-Barq provine dintr-o familie originară din satul Jayyus, în nordul Cisiordaniei. El s-a născut, însă, în Kuwait, în 1974, şi a studiat microbiologia în Pakistan, în 1997. În 1998 a făcut un antrenament militar în Afganistan şi a fost recrutat în 2001 de către Al-Qaida, se arată în documente, informează Mediafax.

Citeşte şi INCREDIBIL: MEDICII au fost COMPLICI LA TORTURĂ în închisorile Pentagonului şi ale CIA

Al-Barq a fost încarcerat în Iordania în perioada 2003-2008 pentru „activităţi teroriste” şi pentru că a participat la un proiect de dezvoltare de arme biologice pentru Al-Qaida, potrivit aceleiaşi surse.

El pregătea atacuri împotriva unor israelieni şi turişti evrei în Iordania, în 2001, şi a acceptat să formeze palestinieni pentru a fabrica otrăvuri pe care să le folosească împotriva israelienilor, conform aceloraşi documente. Presa israeliană scrie că al-Barq a fost interogat, de asemenea, de către americani, la Guantanamo, timp de trei luni, fără să fie divulgate informaţii suplimentare.

Citeşte şi Cum îşi antrenează Al Qaida teroriştii sinucigaşi: Răpeşte şi ţine în lanţuri copii somalezi

Expulzat din Iordania pe 11 iulie 2010, Samer al-Barq a fost arestat la postul de frontieră Allenby în timp ce încerca să pătrundă pe teritoriul israelian. „Nu poţi să deţii o persoană fără să o judeci, pentru acuzaţii vechi, asupra cărora americanii şi iordanienii au anchetat deja”, a pledat avocatul său.