Un toxicolog rus susţine că starea lui Navalnîi ar fi putut fi cauzată de un abuz de alcool, stres sau oboseală

Un expert toxicolog rus, cel care a analizat dosarul medical al lui Alexei Navalnîi, susţine că acesta ar fi putut fi victima unei probleme de digestie, a abuzului de alcool sau a aboselii, respingând diagnosticului de otrăvire stabilit de Germania. Kremlinul doreşte un dialog cu Berlinul în acest caz, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 17:19
Un toxicolog rus susţine că starea lui Navalnîi ar fi putut fi cauzată de un abuz de alcool, stres sau oboseală

„Organismul său nu a reacţionat la otravă, aşa că nu a fost vorba de asta. Este un lucru evident”, a declarat vineri Aleksandr Sabaev, toxicolog-şef al regiunii Omsk, unde a fost îngrijit opozantul rus la sfârşitul lunii august, înainte de a fi transferat în Germania.

Citeşte şi: Reacţii la nivel înalt după otrăvirea lui Alexei Navalnîi. „Scopul a fost să-l reducă la tăcere”; „Un act laş şi demn de dispreţ”

Acesta susţine că nu a fost găsită nicio urmă de otrăvire după analiza plămânilor, ficatului şi rinichilor, conform agenţiei de presă rusă RIA Novosti. Medicii ruşi declară că nu au identificat prezenţa unui agent neurotoxic de tip Noviciok, contrar concluziilor autorităţilor germane.

Expertul rus consideră că degradarea subită a stării de sănătate a opozantului rus ar fi putut fi cauzată de „orice factor extern”, inclusiv „de simplul fapt că nu a luat micul dejun” sau de probleme de digestie.

„Situaţia a putut fi cauzată nu doar de un regim alimentar, dar poate şi de un abuz de alcool de care noi nu avem cunoştinţă. Ea ar fi putut fi provocată de stres sau de oboseală. Ea ar fi putut fi legată chiar şi de vreme: o perioadă lungă de expunere la soare sau, dimpotrivă, o răcire”, a adăugat el.

Citeşte şi: Daria, fiica lui Navalnîi, a confirmat faptul că tatăl ei este consumator de droguri

Rusia nu a deschis până acum o investigaţie şi a spus că nu există dovezi ale unei fapte penale.

Vineri, Kremlinul a transmis că îşi doreşte un dialog cu Germania şi că medicii ruşi care l-au tratat iniţial pe Navalnîi au fost mult mai transparenţi decât doctorii germani care îl tratează acum.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi este în comă într-un spital din Berlin, iar Germania a anunțat că a fost otrăvit, în Rusia, cu neurotoxina noviciok. Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timp ce era la bordul unui avion care plecase din Siberia și avea ca destinație Moscova. Pilotul a decis să facă o aterizare de urgență la Omsk, iar după două zile, oficialii ruși au fost convinși în cele din urmă să permită trasferarea opozantului rus în Germania, cu un avion medical.


loading...