Un uter artificial conceput în SUA ar putea ajuta la reducerea mortalităţii în cazul copiilor născuţi prematur

Un uter artificial care a fost testat cu succes pe miei aflați în perioada fetală, s-ar putea dovedi de mare ajutor pentru a evita decesul sau riscul de dizabilitate în cazul copiilor născuți prematur, informează AFP citând un studiu realizat în Statele Unite și publicat în jurnalul "Nature Communications".

26 apr. 2017, 14:51
Un uter artificial conceput în SUA ar putea ajuta la reducerea mortalităţii în cazul copiilor născuţi prematur

„Este conceput să continue ceea ce se petrece în mod natural în uter”, a declarat Alan Flake, chirurg în cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia. „Asta este frumusețea sa și motivul pentru care sunt optimist că vom îmbunătăți ceea ce se face în prezent pentru copiii prematuri”, a spus el jurnaliștilor în cadrul unui interviu telefonic.

Copiii care vin pe lume după numai 22 sau 23 de săptămâni de viață intrauterină, în loc de 40 de săptămâni cât durează sarcina normală, au 50% șanse de supraviețuire, iar cei care trăiesc riscă în proporție de 90% să dezvolte probleme de sănătate severe.

În sistemul menit să mimeze viața intrauterină, fetușii trăiesc în lichid, la fel ca în uter, și sunt conectați prin cordonul ombilical atașat la tuburi la un aparat care îndepărtează dioxidul de carbon și adaugă oxigen în sânge. Dacă va fi aprobat pentru utilizare umană, va îmbunătăți considerabil șansele de supraviețuire.

„Unul dintre principalele avantaje ale sistemului nostru este evitarea insuficienței cardiace cauzată de dezechilibrul din fluxul sanguin determinat de circuitele pe bază de pompe”, a declarat co-autorul lucrării, din cadrul Centrului pentru cercetare fetală din cadrul aceleiași instituții.

Oamenii de știință colaborează cu Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (US Food and Drug Administration) pentru pregătirea testelor pe oameni, acestea putând debuta în circa trei ani.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat șase miei prematuri transferați în uterul mamelor lor în acest sistem la 105 — 112 zile de gestație — echivalentă cu 23 — 24 de săptămâni în cazul oamenilor. Ei au rămas în uterul artificial 28 de zile, timp în care „au avut un ritm normal de respirație și înghițire, au deschis ochii, le-a crescut lâna, au devenit mai activi și au manifestat o creștere normală, dezvoltarea funcției neurologice și maturizarea organelor”, a completat Flake.

Citeşte şi O şansă la viaţă pentru nou-născuţii prematur. Incubator performant în valoare de 45.000 de lei, donat pentru Maternitatea Filantropia