Un vehicul de tip cargo nu a reuşit să se reconecteze la Staţia Spaţială Internaţională

Un vehicul spaţial rusesc Progress, care s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a efectua câteva teste cu scopul de a pune la punct astfel de proceduri, a eşuat în tentativa sa de a se reconecta la staţie, din cauza unei defecţiuni tehnice, au anunţat NASA şi autorităţile ruse.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 13:39
Un vehicul de tip cargo nu a reuşit să se reconecteze la Staţia Spaţială Internaţională

Reconectarea vehiculului de tip cargo rusesc Progress 47 la ISS a fost amânată din cauza unei defecţiuni a noului sistem de conectare Kurs-NA„, a anunţat, marţi, agenţia spaţială americană (NASA) pe site-ul ei de internet, informează AFP.

Un purtător de cuvânt al Centrului rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP) a declarat că un vehicul de tip cargo Progress M-15M (potrivit sistemului rusesc de clasificare) nu a reuşit să se conecteze din nou la ISS, însă nu a oferit alte detalii.

Potrivit NASA, vehiculul spaţial se află în prezent la o distanţă sigură de ISS şi o următoare tentativă de reconectare va avea loc în zilele următoare, cel mai probabil sâmbătă sau duminică.

„Din acea poziţie, vehiculul va putea face o nouă încercare pentru a se apropia de staţie, după ce noi vom fi înţeles motivele eşecului”, a precizat NASA.

Progress s-a desprins de ISS duminică, pentru a efectua o serie de teste ce vizează uşurarea conectării a unor astfel de vehicule la ISS în viitor.

În prezent, şase astronauţi – trei ruşi, doi americani şi un japonez – se află la bordul ISS.

Rusia a înregistrat în ultimul an o serie de eşecuri în sectorul spaţial, care au generat pierderea mai multor sateliţi şi a altor dispozitive spaţiale, printre acestea numărându-se şi un alt vehicul de tip cargo, ce trebuia să aprovizioneze ISS cu materiale, combustibili şi alimente.

În prezent, după retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.