Un virus gripal, creat în laborator, ar putea ucide milioane de persoane

Un grup de cercetători încearcă să publice o lucrare despre un virus creat de ei, care ar putea ucide milioane de oameni.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 11:03
Un virus gripal, creat în laborator, ar putea ucide milioane de persoane

Virusul mortal este o modificare genetică a virusului aviar H5N1, dar este mult mai infecţios şi ar putea fi transmis de milioane de oameni în acelaşi timp.

Experimentul este controversat în lumea oamenilor de ştiinţă, o parte din ei fiind de părere că acesta nu ar fi trebuit să fie creat.

Virusul H5N1 a ucis doar 500 de oameni în întreaga lume şi nu este suficient de contagios pentru a provoca o pandemie globală. Experţii se tem, însă, că virusul modificat genetic este atât de periculos, încât ar putea fi folosit drept armă biologică, dacă ar ajunge pe mâini greşite.

Virusologul Ron Fouchier de la Erasmus Medical Center din Olanda a condus o echipă de cercetători care a descoperit că cinci mutaţii ale virusul aviar sunt suficiente pentru a se împrăştia mai repede.

El a realizat teste pe dihori, întrucât aceste animale au un sistem respiratoriu asemănător oamenilor şi sunt folosite des pentru experimentele legate de gripă.

Fouchier se aşteaptă la o furtună mediatică, aşa că a angajat, deja, un consilier pe probleme de comunicare.

Acesta recunoaşte că virusul este unul dintre cele mai periculoase posibil, însă doreşte, în continuare să publice o lucrare care descrie cum l-au creat.

Acest studiu a provocat dezbateri serioase asupra libertăţii ştiinţifice şi despre reglementarea cercetării care ar putea avea efecte asupra sănătăţii publice, dar care ar putea fi folosită şi de bio-terorişti.

Un alt studiu similar a fost realizat de o echipă de la Universităţile Wisconsin şi Tokyo şi a obţinut rezultate comparabile.

Ambele lucrări sunt revizuite acum de U.S National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB). Organizaţia nu are are puterea de a opri publicarea lucrărilor, însă le poate cere revistelor de ştiinţă să nu le publice.