Un VORTEX POLAR loveşte Europa. Când va fi lovită România de fenomene extreme

Un nou vortex polar se îndreaptă spre Europa dinspre nordul Oceanului Atlantic și Groenlanda. De luni, vremea se va răci considerabil.

RomaniaTV.net
10 mai 2020, 17:24
Un VORTEX POLAR loveşte Europa. Când va fi lovită România de fenomene extreme

PROGNOZA METEO. În Germania, meteorologii avertizează că, în următoarele zile, va avea loc un ”haos meteorologic”. Sunt așteptate furtuni puternice și chiar ninsori. Dacă în weekend au fost înregistrate temperaturi ridicate, maxima fiind de 28 de grade Celsius, de luni, sunt așteptate furtuni puternice și chiar ninsori, în special în zonele din vestul, centrul și sudul Germaniei. Totodată, de luni, pe lângă ninsori, de la 400 la 600 de metri altitudine se vor depune până la 10 centimetri de zăpadă în sudul țării.

PROGNOZA METEO. Vreme schimbătoare, după călduri de 30 de grade vom avea parte de ploi şi vânt puternic

„Ne vom confrunta cu un haos meteorologic total în următoarele trei zile. Mai foarte cald, apoi furtuni şi chiar ninsori. În plus, va fi ger luni, marţi şi miercuri dimineaţa. Este posibilşi îngheţ local. Acest lucru poate fi dăunător pentru plante”, a atenționat meteorologul Dominik Jung, de la Q.met

De asemenea, și în unele zone din Ucraina ar putea să cadă ninsori. Până marți, valorile termice vor fi mai mici cu 12 grade Celsius decât media pentru această perioadă a anului.

Vreme xtremă în SUA: „Ultima oară când a nins pe această dată a fost în 1977” 

Amricanii se vor confrunta și ei cu temperaturi extreme pentru această perioadă și în contrast cu vremea caldă simțită zilele trecute. Sâmbătă a nins în Central Park(New York), ceea ce a reprezentat un eveniment complet atipic pentru luna mai. Conform serviciului meteorologic american, citat de CNN, de vină ar fi vortexul polar care va aduce temperaturi de sub 0 grade Celsius în unele state din nordul și estul Statelor Unite.

„Zăpadă în Central Park! În mai! Sistemul de observaţie a suprafeţelor a înregistrat zăpadă. Ultima oară când a nins pe această dată din mai este în anul 1977″, spun meteorologii americani de la NWS.

Peste noapte, a nins și în statele Pennsylvania, Vermont, New Hampshire, Massachussetts şi Maine. În plus, în Shaftsbury, Vermont, s-au așternut 22 de centimetri de zăpadă. În acest timp, în unele state din nord-est, vremea s-a simțit, mai de grabă, ca una de început de martie, decât de mijloc de mai.

 Elena Mateescu: „Vom avea fenomene meteo extreme” 

PROGNOZA METEO ROMANIA. Marţi, în ţară, vremea va fi în general instabilă. În jumătatea de nord-vest a țării se va răci accentuat, cerul va avea înnorări mai persistente şi pe arii relativ extinse, în special ziua, vor fi averse şi izolat fenomene electrice. În restul teritoriului, vremea va rămâne deosebit de caldă, iar instabilitatea atmosferică se va accentua după orele amiezii și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, local averse cu caracter torenţial şi căderi de grindină. Excepție va face Oltenia, unde astfel de fenomene vor putea să apară doar izolat. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, la nivelul întregii ţări, se vor înregistra cantităţi de apă, care pe suprafețe mici vor depăși 25…35 l/mp. Trecător, la munte la altitudini mari vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificări temporare în toată ţara, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în Maramureș și 31 de grade în Bărăgan, iar cele minime se vor situa, în general, între 2 și 12 grade.

„Această evoluție aduce însă și apariția fenomenelor meteo extreme. Este posibil să vorbim local, mai ales pe parcursul zilei de marți, când vremea va deveni instabilă, se va putea răci în partea de vest, centru și nord a țării, acolo unde vorbim de temperaturi care nu depășesc 17 grade la nivelul maxim, determină apariția fenomenelor extreme, ploi sub formă de aversă cu caracter torențial, izolat căderi de grindină, intensificări ale vântului. Până în jurul datei de 15-16 mai vorbim de o alternanță de zile călduroase întrerupte brusc de răciri. (…) În ultimii ani, observăm o mai mare frecvență și intensitate a acestor fenomene”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, în direct la România TV