Una din trei tumori la sân este supra-diagnosticată prin mamografie şi supra-tratată

Programele de screening pentru depistarea cancerului la sân ar putea detecta, pe lângă tumorile periculoase, și formațiunile mici, cu dezvoltare lentă, care sunt puțin susceptibile să fie fatale și care ar putea fi astfel supra-diagnosticate și supra-tratate, sugerează un studiu realizat recent în Danemarca, informează luni Reuters.
Romania TV
10 ian. 2017, 15:17
Una din trei tumori la sân este supra-diagnosticată prin mamografie şi supra-tratată

Numărul diagnosticelor de tumori aflate în stadiile incipiente de evoluție și de carcinom ductal in situ (CDIS) non-invaziv (care nu s-a extins în țesuturile mamare din jur) a crescut vertiginos în ultimii ani, proporțional cu cel al femeilor care recurg la mamografii, potrivit oamenilor de știință danezi. În cadrul studiului, aceștia au demonstrat o legătură între programele de screening al cancerului de sân și supra-diagnosticarea tumorilor non-agresive.

Specialiștii au comparat rezultatele din aceeași perioadă de timp din două regiuni din Danemarca — una care oferea mamografii bienale pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani și una în care nu era disponibil un astfel de serviciu. ”Supra-diagnosticarea înseamnă că femeile sănătoase primesc diagnostice inutile de cancer de sân”, a declarat pentru Reuters conducătorul studiului, dr. Karsten Juhl Jorgensen, din cadrul Nordic Cochrane Center din Copenhaga.

”Un diagnostic de cancer este un eveniment cu un impact mare atât pentru femeie, cât și pentru familia acesteia, cu implicații substanțiale asupra calității vieții”, a mai spus el, adăugând că acest lucru ”duce la supra-tratament prin operații, radioterapie și uneori chimioterapie”, care au ”consecințe serioase, uneori letale”.

Scopul mamografiilor este acela de a depista tumorile la sân înainte ca acestea să poată fi detectate în cadrul examenelor clinice, astfel putând fi efectuată o intervenție în pripă asupra cancerului care va fi mai ușor de îndepărtat. În mod ideal, acest lucru ar însemna ca, în timp, să existe mai puține femei diagnosticate în stadii avansate ale tumorilor.

Pentru a afla cât de eficiente sunt în acest sens mamografiile, oamenii de știință au examinat date prelevate între anii 1980 și 2010 de la peste 1,4 milioane de femei din Danemarca, cu vârste cuprinse între 35 și 84 de ani. Însă, acestea nu au demonstrat o asociere între programele de screening efectuate în mod organizat și scăderea incidenței tumorilor în stadiu avansat, menționează cercetătorii în jurnalul ”Annals of Internal Medicine”. Acest lucru pune sub semnul îndoielii eficacitatea mamografiilor pentru reducerea numărului de decese din cauza cancerului de sân, au concluzionat oamenii de știință.

În plus, aceștia estimează că una din trei tumori la sân identificate la femei cu ajutorul mamografiilor nu ar fi constituit niciodată o problemă de sănătate pentru acestea și nici nu ar fi fost cauzatoare de moarte, fiind așadar exemple de supra-diagnosticare.

Potrivit Agerpres, autorii cercetării notează că femeile din prezent ar putea beneficia de rezultate mai bune datorită îmbunătățirii tehnologiei utilizată în cadrul mamografiilor în perioada scursă de la începutul studiului, în 1980, precizează Reuters.

Totuși, rezultatele nu înseamnă că mamografiile nu au importanța lor în diagnosticarea cancerului de sân. ”Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie făcute mamografii, ci că acestea trebuie utilizate în mod eficient, pentru salvarea de vieți”, a declarat dr. Otis Brawley din cadrul Societății Americane pentru Cancer care a scris un editorial ce însoțește acest studiu. Potrivit acestuia, stilul de viață sănătos este important, la fel ca și ”tratarea tuturor tipurilor de cancer”.

În Statele Unite, mamografiile sunt opționale pentru femeile cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani și sunt recomandate anual pentru cele între 45 și 54 de ani. Femeile cu vârsta peste 55 de ani ar trebui să facă o mamografie o dată la doi ani.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce notă a obținut un elev din Sibiu care luase 5,85 la BAC. Rezultatul după contestație l-a lăsat fără cuvinte
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
Playtech.ro
Ce înseamnă fainoşag, de fapt? Secretul ardelenilor a fost dezvăluit
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cătălin Argint a murit, în Italia. Avea 49 de ani
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au făcut deja anunțul. Pe ce dată vine prima ninsoare în România, anul acesta
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore