Unde ne vom putea petrece concediile anul acesta. Şefa Comisiei Europene: „Nu vă faceţi planuri pentru vacanţa de vară!”

Specialiștii din turism sunt de părere că, anul acesta, va fi mai dificil să ne petrecem vacanţa de vară în străinătate. Ei estimează că mulţi români vor opta pentru deplasări în ţară și în locuri mai puțin aglomerate.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 06:26
Unde ne vom putea petrece concediile anul acesta. Şefa Comisiei Europene: „Nu vă faceţi planuri pentru vacanţa de vară!”

Răzvan Pascu, consultant de marketing turistic, spune, pentru Digi24, că, după ridicarea restricţiilor, tendinţa românilor va fi aceea de a călători „timid” prin ţară, cel mult în Bulgaria şi Grecia: „La început, după ridicarea restricțiilor și în lunile următoare, se va călători timid prin țară, eventual și prin Bulgaria sau Grecia, dacă va părea sigur în ochii turiștilor. Nu cred că se vor mai face planuri pe termen mediu, ci vor fi excursii cumpărate din scurt, sau pe termen foarte lung, de exemplu la vară pentru anul viitor„, spune Răzvan Pascu.

Acesta este de părere că va dura până când românii vor avea din nou încredere să călătorească, iar acest lucru se va întâmpla doar în condiţiile în care nu va apărea un al doilea val de îmbolnăviri sau dacă va apărea un vaccin. De asemenea, o importanţă majoră o are şi disponibilitatea companiilor de asigurări de călătorie de a prelua și riscul de îmbolnăvire cu COVID.

Românii vor prefera, anul acesta, muntele în locul mării

Specialistul în turism crede că românii vor evita destinaţiile aglomerate: „Cred că pachetele care presupun mulți oameni înghesuiți într-un hotel vor avea de suferit. De aceea, să călătorești va fi mai scump, cel puțin pe termen scurt și mediu, din cauza tuturor restricțiilor care vor continua să rămână pe alocuri și din cauza tuturor măsurilor costisitoare de protecție a sănătății turiștilor. Mă aștept ca din preferințele românilor, cel puțin pe termen scurt și mediu, să dispară hotelurile foarte aglomerate de genul celor de la all-inclusive din Turcia”, spune Răzvan Pascu, potrivit sursei citate.

Alin Burcea, CEO al Paralela 45: „Suntem lăsaţi în voia sorţii! Statul nu ne susţine, nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri”

Pascu preconizează o scădere semnificativă a vacanţelor petrecute pe litoralul românesc: „Nu aș zice că la zero, dar va fi o scădere puternică, inclusiv pe litoralul românesc. Vor fi preferate mai mult casele de închiriat cu totul prin țară, pe la munte, decât un hotel mare și plin de turiști pe litoral” , subliniază specialistul.

Necesitatea distanţării sociale este luată în discuţie şi de companiile aeriene, care discută despre posibilitatea de a lăsa libere locurile de la mijlocul aeronavelor: “Se discută destul de serios despre posibilitatea ca anul acesta companiile aeriene să nu mai vândă locul din mijloc din avion, pentru a lăsa mai mult spațiu între pasageri. Asta evident că poate duce la o creștere a prețurilor la bilete”, spune consultantul.

Specialistul preconizează că solicitările pentru pachetele de vacanţe vor începe abia de la mijlocul lunii mai: „Putem vedea ceva întrebări sau solicitări de excursii abia după 16 Mai. Dar se va reveni greu la ce aveam acum două luni, poate cam în doi ani”, spune Răzvan Pascu.

Românii îşi pot anula pachetele de vacanţe care au ca termen cel mult luna mai

Rareș Lațcu, manager de vânzări în cadrul agenției de turism Aerocenter, specializată în vacanțe exotice, spune că, de mai bine de o lună și jumătate, singura activitate a companiei este anularea pachetelor vândute: „În momentul de față nu pot spune decât că le anulăm pe toate, absolut tot, nimeni nu rezervă. Poate modificarea perioadei de călătorie dar în niciun caz contracte noi, deocamdată, cu turiștii”, spune Lațcu, ptorivit Digi 24.

Specialistul precizează că, deşi oamenii solicită anularea vacanţelor achiziţionate chiar şi după luna iunie, acest lucru nu este, deocamdată, posibil, întrucât turoperatorii nu fac anulări sau modificări decât cel mult pentru luna mai: “Chiar și pe luna iunie deja turiștii ne întreabă sub ce formă se pot anula vacanțele, fiind și ele pe destinații mai apropiate, de genul celor uzuale, Turcia, Grecia, Egipt, Tunisia, cele cu charter cu plecare din România și deja se gândesc sau cochetează cu gândul de anulare. Dar turoperatorii nu au deschidere deocamdată la anulare sau la modificare pentru luni mai îndepărtate decât mai, spre exemplu. Se merge din aproape în aproape cu anulările și cu modificările”, afirmă reprezentantul agenției de turism.

Boris Johnson, discurs memorabil după ce a învins coronavirusul. Două asistente din Noua Zeelandă şi Portugalia i-au salvat viaţa VIDEO

Rezervările pe sezoanele de vară și toamnă încă sunt deschise, însă acest lucru va depinde de evoluția pandemiei: „Noi, fiind specializați pe destinațiile exotice, cele mai bune intervale de călătorie sunt toamnă, iarnă, primăvară, respectiv noi avem rezervări și pe octombrie, noiembrie anul acesta. Deja lumea se panichează, unii chiar se retrag din contracte pentru final de octombrie”, spune Rareș Lațcu.

Locuitorii din mediul urban, descurajaţi prin diverse mijloace să se retragă în zone populare de vacanţă

La nivel internaţional, locuitorii din mediul urban care dețin sau închiriază o a doua casă în destinațiile populare de vacanță încearcă să se izoleze de pandemie în condiții sporite de confort. Rezidenţii acelor zone nu sunt, însă, dispuşi să primească locuitori din mediul urban, aşa că încearcă prin orice mijloace să-i ţină departe de localităţile lor.

Locuitorii din Hamptons, mai multe localități din statul New York, au încercat să-i descurajeze, pe Facebook, pe cei care doresc să vină în vizită. “Spitalul nostru nu are nici pe departe personal și echipament suficient pentru numărul de persoane care au decis să vină recent aici”, a scris un utilizator al rețelei de socializare.

Autoritatea de transport naval din Massachusets a emis un comunicat comun cu spitalele de pe insulele Martha’s Vineyard și Nantucket pentru a ține la depărtare potențialii vizitatori și cei care dețin case de vacanță. Spitalele au 25, respectiv 14 paturi și spun că este “deja pusă sub presiune” capacitatea lor.

Poliția de pe Block Island, o comunitate în largul coastei Rhode Island, a primit sesizări pe 20 martie că unii localnici luau în calcul taierea cablurilor de curent pentru a descuraja vizitatorii. Patru zile mai târziu, insula a emis o ordonanță care restricționează afacerile de închirieri pe termen scurt să mai accepte noi rezervări și care cere celor veniți în vacanță să plece.

Țările și orașele europene impun restricții similare. Spre exemplu, Grecia le-a interzis celor care nu sunt rezidenți ai insulelor să ia feribotul. Pentru a ajuta în aplicarea măsurilor de carantinare la nivel național, Grecia a apelat la drone de supraveghere și elicoptere.

Și în Norvegia, luna trecută, mii de persoane din mediul urban s-au adunat la cabanele îndepărtate din păduri și munți în căutarea autoizolării. Pe 19 martie, statul novergian a interzis locuitorilor să călătorească la cabane, instituind amenzi de 15.000 de coroane (1.364 de dolari) pentru cei care nu respectă restricția.

Condiţii de anulare a rezervărilor şi de rambursare a banilor

Site-urile Airbnb și Booking.com oferă posibilitatea clienților să-și anuleze rezervările și să obțină banii înapoi, cu condiţia ca rezervările să fi fost făcute înainte de impunerea restricțiilor de circulație.

Toate rezervările făcute pentru proprietăți din România prin site-ul booking.com pot fi anulate dacă data de check-in este de pe 22 martie până pe 16 aprilie.

Și în alte state europene și din lume se aplică măsura, cu perioade diferite de check-in.

Proprietarii sau firmele pot stabili cu clienții noi date de cazare, bonuri de valoare sau pot restitui întreaga sumă plătită, fără alte comisioane.

COVID-19. Spania se întoarce de luni la muncă. Premierul Pedro Sanchez a anunţat primele măsuri de relaxare

În cazul condițiilor stabilite de Airbnb, clienții pot anula rezervările făcute pe 14 martie și înainte de această dată, dacă prima zi de cazare este până pe 31 mai, arată Digi 24.

Şefa Comisiei Europene: „Nu vă faceţi planuri pentru vacanţa de vară!”

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le recomandă europenilor să nu-şi facă încă planuri de vacanţă: „Recomand să aşteptaţi înainte de a vă face planuri. Nimeni nu poate face acum pronosticuri fiabile pentru iulie şi august”, a apreciat Von der Leyen pentru cotidianul german Bild, citat de Agerpres.

Guvernul german a adoptat o hotărâre potrivit căreia, în cazul în care o persoană vrea să anuleze o rezervare, va primi un voucher pe care să-l poată folosi pentru o altă perioadă, fără însă a-i fi înapoiaţi banii. În acest fel, se încearcă reducerea la maximum a efectelor asupra sectorului turistic pe care le-ar presupune anulările în masă.

Von der Leyen a fost doar paţial de acord cu această măsură. Ea a amintit că, la nivel european, prevalează principiul de a-i oferi clientului ambele opţiuni. Şefa executivului european a explicat că turoperatorii pot acorda prioritate voucherelor şi îşi pot sfătui clienţii să opteze pentru ele, însă fără să-i împiedice să-şi ceară banii înapoi.