Ungaria ar putea împrumuta de la FMI 15-20 de milioane de euro

Ungaria ar putea negocia un ajutor financiar în valoare de 15-20 de miliarde de euro cu FMI. Anunțul a fost făcut de un colaborator apropiat al premierului ungar Viktor Orban, în condițiile în care o delegaţie a Fondului va sosi marţi la Budapesta.

RomaniaTV.net
13 dec. 2011, 13:29
Ungaria ar putea împrumuta de la FMI 15-20 de milioane de euro

‘Un acord pe trei sau patru ani în valoare de 15-20 de miliarde de euro este posibil’, a declarat Mihaly Varga, secretar de stat la cancelaria premierului ungar, într-un interviu publicat pe portalul de ştiri origo.hu. Un acord este prevăzut pentru sfârşitul lunii ianuarie.

Surse guvernamentale şi analişti au estimat anterior valoarea ajutorului între 10 şi 15 miliarde de euro.

O delegaţie FMI  urmează să ajungă la Budapesta marţi pentru a purta discuţii asupra politicii bugetare, împreună cu Comisia Europeană. Delegaţia va rămâne în Ungaria până la data de 16 decembrie.

Guvernul conservator condus de Viktor Orban a cerut ajutorul FMI în luna noiembrie, în speranţa că va liniști pieţele după creşterea bruscă a impozitelor obligatorii şi deprecierea puternică a forintului, moneda ungară. Agenţiile de rating au sancţionat ţara pentru politica sa economică, considerată a fi neviabilă.

Cu puţin timp după victoria partidului său la alegerile legislative din 2010, liderul populist al guvernului afirmase că Ungaria s-ar putea finanţa prin mijloace proprii şi ar putea renunţa la utilizarea ultimei tranşe de 6 miliarde de euro din totalul de 20 de miliarde puse la dispoziţie de FMI, Banca Mondială şi UE. Acest împrumut a salvat Ungaria de la faliment în timpul crizei din 2008-2009.