Unirea Shopping Center, mall-ul fantomă. Magazine închise, obloane trase și spații părăsite

Unirea Shopping Center a fost unul dintre cele mai frecventate centre din Capitală. În prezent doar câteva magazine au supraviețuit perioadei de pandemie.

25 iun. 2021, 18:45

Unirea Shopping Center

a fost inaugurat în 1976, sub denumirea de Magazinul Unirea și a reprezentat dintotdeauna unul dintre centrelele comerciale cele mai vizitate din București. Cu toate acestea majoritatea magazinelor care se regăseau în incinta Unirea Shopping Center nu au supraviețuit perioadei de criză cauzate de pandemie. Majoritatea spațiilor sunt inchise, cu vitrinele goale, lacat la uși, iar întreaga atmosferă se aseamănă mai degrabă unui mall fantomă.

Din magazinele populare cum ar fi Pull&Bear sau Berska, ce aparțin grupului spaniol Inditex, au mai rămas doar spații ce par a fi abandonate și nimic nu mai amintește de forfota clienților tineri și muzica care răsuna până în stradă.

La parterul magazinului au mai rămas branduri de îmbrăcăminte populare precum H&M, Stradivarius sau Zara, totuși reducerile masive par a vesti, de cele mai multe ori în ultima vreme, închiderea business-urilor.

Dacă parterul complexului Unirea Shopping Center este ceva mai animat și doar două magazine au fost închise, la etajele 1 și 2 situația devine dramatică. Majoritatea magazinelor sunt închise, chiar și cele care cu doar câțiva ani în urmă erau extrem de căutate de clienți, brandurile Kenvelo, Bigotti, Otter, Diverta, Only sau Batta.

Complexul a constituit în anii comunismului un adevărat vârf al comerțului din Capitală. După anii ’90 a fost achiziționat de omul de afaceri Dan Adamescu, care a transformat centrul comercial în unul dintre primele mall-uri din Capitală, la standarde occidentale.

Unirea Shopping Center, patronul condamnat la ani de închisoare și mentalitatea care a cauzat declinul

Fostul patron al complexului Unirea Shoppping Center, controversatul om de afaceri Dan Adamescu, a murit în 2017, la 69 de ani și avea o avere estimată la un miliard de euro. Cu doar un an înainte de moartea sa, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Adamescu la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupție, iar înainte de a fi condamnat DNA a instituit un sechestru de 900 de milioane de lei pe averea sa. În prezent complexul Unirea Shopping Center este disputat între Carmen Adamescu, fosta soție a lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri.

Dan Adamescu spunea despre maniera în care spațiul comercial Unirea este gestionat, că este singurul centru comercial care nu a scăzut chiriile în timpul crizei economice din perioada 2007-2008

„Nu am micșorat deloc chiriile. Noi suntem singurii din oraș care nu le-am micsorat. Dacă vrei să fii în centru, trebuie saplatesti, pentru că aici este cel mai bun trafic din țară.”, declara Adamescu în anii 2000, potrivit zf.ro.

Crezul lui Dan Adamescu a fost într-o oarecare măsură profetic și avea să prevestească chiar motivul declinului centrului comercial Unirea, în perioada de criza din 2020 generată de pandemia globală de Covid-19.

Cei care au avut spații închiriate în incinta complexului Unirea Shopping Center au declarat că principalul vinovat pentru situația actuală este conducerea care nu duce o politică de închiriere care să beneficieze ambelor părți. Comercianții au declarat că nu și-au dorit să plece din complexul gigant, însă conducerea, compania Nova Trade, deținută de familia omului de afaceri Dan Adamescu, s-a opus prelungirii contractului.

Dan Adamescu susținea cu convingere în anii 2000 că branduri precum Zara, Mango și Douglas erau foarte doritoare să intre pe piața din România. Omul de afaceri anunța pe atunci și contractul cu Zara, pionul principal al Inditex, pe o perioadă de 10 ani. În prezent, magazinul Mango nu mai există în incinta Unirea Shopping Center, însă brandul a preferat să-și extindă filialele în alte mall-uri din Capitală.

„In criza au cazut magazinele mici si s-a facut loc pentrumagazinele mari. Nu este neaparat o strategie de a merge pemagazine de mari dimensiuni. Avem un contract de peste 10 ani cuZara. Am fost uimit de miza pe care au pus-o pe Romania. Zara, Mango si Douglass voiau de mult sa intre la Unirea, darnu erau suprafete disponibile pentru cerintele lor.” , susținea cu convingere Dan Adamescu

Potrivit reprezentanților Diverta, filiala de la etajul 3 a fost închisă deoarece contractul de închiriere a expirat încă din martie 2020, iar compania nu a dorit să-l reînoiască, relatează Wall Street.

Unele companii care aveau spații comerciale în interiorul Unirea Shopping Center au fost evacuate forțat din cauza întârzierii plății chiriei.

Unirea Shopping Center, o emblemă a comerțului comunist, inadaptată erei prezente

Potrivit specialiștior deși complexul Unirea avea inițial un potențial uriaș ca spațiu comercial, dispunerea spațiilor din interiorul construcției nu mai acomodează nevoile clienților și comercianților din ziua de azi. În timp ce complexul Unirea este o clădire construită în 1976, celelalte mall-uri din Capitală au fost contruite de la zero și sunt mult mai adaptate cerințelor actuale.

„Există alte proiecte de retail cu spații care acomodează conceptele chiriașilor. Mall-urile își gândesc mai bine mixul, oferind spații mai aerisite. Unirea avea cele mai mari șanse de reușită, fiind un centru comercial reprezentativ prin locația sa”, a declarat, Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction Services, Retail & Land CBRE.

În prezent Unirea Shopping Center este un compex comercial gigant care cuprinde o suprafață de aproximativ 84.000 metri pătrați, din care corpul central ocupă 32.000 metri pătrați.

Acționarul majoritar la Unirea Shopping Center rămâne și la acest moment compania Nova Trade, deținută de familia omului de afaceri Dan Adamescu, cu 65,4% din acțiuni, urmată de Unirea Shopping Center cu 10,95%, SIF Muntenia cu 9,06% și alți acționari cu 14,75%.

Unirea Shoppping Center, gigantul comercial păgubit cu 40 de milioane de euro de fosta soție a lui Dan Adamescu

În 2019, compania Unirea Shopping Center (SCDM) ce are în administrație două centre comerciale în Bucureşti şi Braşov, raportase pentru anul precedent, 2018, un profit de 23,2 mil. lei, comparativ cu pierderea de 34,8 mil. lei înregistrată în 2017, ca urmare a diminuării cheltuielilor de exploatare şi a celor financiare.

La vremea aceea, reprezentanții companiei susțineau că au investit peste 5 milioane de lei în clădire, echipamente și mobilier, iar capitalurile proprii crescuseră de la 306,7 mil. lei în 2017 la 329,9 mil. lei la finalul anului 2018.

„Vom dedica resurse importante în următoarea perioadă în reamenajarea centrelor comerciale din Bucureşti şi Braşov. Dorim să creştem atractivitatea locaţiilor şi să atragem retailerii cei mai inovatori din România şi străinătate”, spunea Bogdan Alexander Adamescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, potrivit zf.ro.

Potrivit ultimului comunicat de presă al Unirea Shopping Center, compania achitase până la sfârșitul lui 2020 datoria fiscală de peste 40 de milioane de lei, impusă de ANAF în urma controalelor efectuate ale activității fostului management condus de Carmen Palade, văduva lui Dan Adamescu. În documentul dat publicității, se mai arată că fosta doamnă Adamescu și-a însușit ilegal, în perioada 2008-2016, peste 80 de milioane de lei. Documentul mai specifică că până în februarie 2021, Unirea Shopping Center nu și-a recuperat niciun ban din dauna de peste 40 de milioane de lei făcută de Carmen Palade.