ATENTATE TERORISTE PARIS. Bilanţul tragediei: 132 de morţi şi 349 de răniţi. 7 persoane, arestate UPDATE

ATAC TERORIST FRANŢA. Bilanţul atentatelor teroriste din Paris, de vineri seara, a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Cinci persoane au fost arestate la Bruxelles. Unul dintre teroriştii care au ucis cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan a fost identificat.

15 nov. 2015, 07:25

UPDATE DUMINICĂ, ORA 22.00: Trei dintre persoanele rănite în atentatele din Paris au decedat duminică la spitale, astfel că bilanţul victimelor atacurilor teroriste a ajuns la 132 de morţi, în afara celor şapte sau opt terorişti decedaţi, relatează presa franceză.

Trei dintre zecile de persoane spitalizate în stare gravă după atentatele de vineri au decedat duminică după-amiază. Astfel, bilanţul victimelor atentatelor a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică.Bilanţul morţilor nu îi include pe cei şapte sau opt terorişti decedaţi în atentatele comise la Paris în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Ultimul bilanţ al victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă, a anunţat, sâmbătă, procurorul general din Paris, Francois Molins. 89 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

UPDATE 21.50. Între 15.000 și 20.000 de persoane, printre care prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen, s-au adunat duminică seară la Copenhaga în fața Ambasadei Franței pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor comise la Paris vineri, a anunțat poliția.

UPDATE 20.40 Poliția franceză a difuzat duminică un apel solicitând informații despre un individ ‘susceptibil de implicare în atentatele de la Paris’, Salah Abdeslam, vizat și de un mandat de arestare internațional emis de autoritățile belgiene, transmite AFP.

Salah Abdeslam, născut la 15 septembrie 1989 la Bruxelles, este considerat ‘un individ periculos’, precizează poliția, care a difuzat fotografia suspectului, sfătuind însă populația să nu intervină pentru prinderea lui.

Justiția belgiană a emis un mandat de arestare internațional pe numele lui Salah Abdeslam, rezident în cartierul Molenbeek din Bruxelles.

UPDATE 19.45 Președintele francez François Hollande a indicat duminică, în cursul întâlnirilor avute cu responsabili din legislativul de la Paris, că dorește prelungirea până la cel puțin trei luni a stării de urgență decretate în urma atentatelor produse vineri seară, transmite AFP, citând mai multe surse parlamentare.

UPDATE 19.11 Autoritatile turcesti suspecteaza ca un important jihadist britanic, retinut in Turcia saptamana trecuta, ar fi planuit atacuri in Istanbul similare celor din Paris, au declarat Reuters doua surse din domeniul securitatii. Un barbat, despre care se crede ca este Aine Lesley Davis, un asociat al militantului Statului Islamic supranumit „Jihadi John”, a fost retinut saptamana trecuta in Istanbul, au anuntat vineri oficiali turci.

UPDATE 19.10 Autorităţile căutau duminică în Europa cel puţin încă un suspect, posibil doi, „implicaţi în mod direct” în atacurile de vineri seara de la Paris, iar anchetatorii încercau să stabilească dacă aceştia se aflau printre persoanele arestate în ultimele 48 de ore în Belgia, afirmă doi oficiali francezi.

UPDATE 18.40 Cadavrul unui al doilea atentator sinucigaș din seara de vineri de la Paris a fost identificat, au declarat surse apropiate anchetei, transmite AFP. Potrivit acestora, printre cei vizați de anchetă se află trei frați. Unul dintre frați a murit în atentate, iar al doilea a fost reținut în Belgia, fără a se ști însă dacă a participat sau nu la atacuri. Al treilea frate, despre care serviciile nu au informații recente, ar putea fi unul dintre kamikaze sau ar putea fi fugar, au indicat sursele citate.

UPDATE 18.30 Doi francezi având reședința la Bruxelles, dintre care unul în cartierul Molenbeek, figurează printre autorii atentatelor de vineri seară de la Paris, ei decedând la locul faptei, a indicat duminică Parchetul federal belgian, într-un comunicat, transmite AFP.

UPDATE 16.02 Autorităţile franceze au identificat 103 dintre cele 129 de persoane ucise în atentatele de la Paris, anunţă premierul Manuel Valls, citat de ziarul Le Figaro. „Există 20-30 de persoane care nu au fost încă identificate. Vor fi identificate în orele următoare. Ştiu că acest timp este insuportabil pentru familii„, a declarat Valls.

UPDATE 16.00 Şapte persoane din anturajul lui Ismael Omar Mostefai, în vârstă de 29 de ani, unul dintre presupuşii atacatori de la Bataclan, au fost plasate în arest preventiv în vederea unor verificări, au anunţat surse judiciare şi din cadrul poliţiei, relatează Reuters în pagina electronică. Surse apropiate anchetei au confirmat o informaţie Europe1 potrivit căreia maşina marca Seat folosită de unul dintre comandouri a fost găsită la Montreuil, la periferia Parisului. Potrivit unei surse judiciare, trei arme de foc – de tip Kalaşnikov – au fost găsite în vehicul.

UPDATE 15.20 Ambasada Franței a organizat o adunare de reculegere, solidaritate și unitate, care s-a adresat „tuturor francezilor, precum și tuturor acelora care au dorit să își exprime susținerea pentru Franța în aceste momente deosebit de dureroase”. Participanții au cântat în cor „La Marseillaise” și au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor care au avut loc la Paris.

UPDATE 14.20 Cinci persoane au fost arestate, sâmbătă, în cartierul Molenbeek-Saint-Jean din Bruxelles, în legătură cu atentatele de vineri seară de la Paris, a anunţat primarul comunei, Françoise Schepmans, potrivit presei internaţionale.

UPDATE 14.10 Papa Francisc și-a exprimat, duminică, „tristețea profundă” după atentatele de la Paris și a insistat că utilizarea numelui lui Dumnezeu pentru a justifica violența și ura este „o blasfemie”.

UPDATE 13.50 Corpurile a 103 victime au fost identificate, 20-30 sunt încă neidentificate, a anunţat premierul francez Manuel Valls, potrivit presei internaţionale.

UPDATE 13.05 Președintele Barack Obama a promis duminică o dublare a eforturilor pentru a elimina gruparea Statul Islamic, după atentatele sângeroase de vineri seară din Paris. Obama s-a angajat să colaboreze cu Franța pentru a-i vâna pe cei responsabili de atentatele din Paris.

UPDATE 13.00 Atacurile recente din Paris, Ankara și din alte părți ale lumii demonstrează că lumea se confruntă cu o amenințare colectivă la adresa securității, iar liderii lumii reuniți în cadrul summitului G20 din Antalya, Turcia, vor trimite un mesaj puternic cu privire la lupta împotriva terorismului, a declarat, duminică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 12.50 Mai multe puști de asalt Kalașnikov, de același tip cu cele folosite în atentatele de vineri seară din Paris, au fost descoperite în mașina neagră marca Seat Leon găsită în periferia estică a capitalei franceze, la Montreuil, au declarat duminică surse judiciare.

UPDATE 12.40 Ministrul de externe irakian, Ibrahim al-Jaafari, a spus că serviciile secrete din țara sa au obținut informații care indicau că Franța, SUA și Iranul se numărau printre țările vizate de un atac, informează duminică Reuters.

UPDATE 12.30 Deținătorul unui pașaport sirian găsit lângă cadavrul unuia dintre teroriștii kamikaze care a fost ucis vineri seară în atentatele din Paris a trecut prin Serbia luna trecută, unde a cerut azil, a anunțat duminică Ministerul de Interne sârb, informează Reuters. „Unul dintre suspecții teroriști, A.A., aflat în vizorul agențiilor de securitate franceze, a fost înregistrat la punctul de trecere a frontierei din Presevo (dintre Serbia și Macedonia — n.r.), la 7 octombrie acest an, unde a cerut oficial azil”, a informat ministerul sârb într-un comunicat de presă. „Verificările au confirmat că datele lui se potriveau cu cele ale persoanei care a fost identificată la 3 octombrie în Grecia. Nu există un mandat Interpol emis pe numele acestei persoane”, se mai menționează în comunicatul ministerului sârb.

UPDATE 11.45 Cu toate că Statul Islamic a revendicat atentatele de vineri seară din Paris, surse din domeniul aplicării legii din SUA sunt de părere că atacurile din Paris sunt mai degrabă „opera” rețelei teroriste Al Qaida, scrie cotidianul american Los Angeles Times.

UPDATE 11.40 Vesta cu explozibil a unuia dintre atacatorii de pe Stade de France a fost descoperită la controlul de la intrarea pe stadion, iar în acel moment bărbatul a detonat explozibilul, scrie presa internaţională. Trei minute mai târziu, un al doilea atacator kamikaze s-a aruncat în aer în afara stadionului. Un al treilea atacator sinucigaş a detonat explozibil la un restautant McDonald din apropiere.

UPDATE 11.35 Membrii trupei Eagles of Death Metal, care concerta în sala Le Bataclan din Paris vineri seară, când a avut loc un atac terorist în care au murit 89 de persoane, sunt nevătămaţi, însă un membru al staff-ului şi-a pierdut viaţa în timpul violenţelor, a anunţat familia acestuia, citată de Reuters.

UPDATE 11.20 Autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete, informează EFE.

UPDATE 11.00 Surse judiciare și polițienești au declarat că șase persoane din anturajul lui Ismail Omar Mostefai, teroristul kamikaze francez identificat drept unul dintre autorii atacului de la Bataclan, au fost reținuți și sunt interogați de poliție. Printre ei se află tatăl lui Mostefai, fratele acestuia, precum și soția fratelui.

UPDATE 10.50 Un al doilea atacator din Paris ar fi ajuns în Europa tot cu valul de refugiați, informează b1.ro. Ziarul sârbesc Blic a publicat un pașaport și numele unui dintre terorişti. Acesta ar fi Ahmad Al Mohamed, de 25 de ani. Potrivit ziarului, bărbatul a venit în Europa în luna octombrie, din Macedonia.

Sosirea lui a fost înregistrată de autoritățile elene pe 3 octombrie. El a intrat în Serbia prin Macedonia, la 7 octombrie. Ulterior, bărbatul a trecut în Croația din Serbia și s-a întregistrat pe 8 octombrie. Numele lui nu a declanșat o alertă, ceea ce înseamnă că el nu era etichetat pe plan internațional ca suspect.

UPDATE 10.30 Încă o mașină despre care se crede că ar fi fost folosită vineri seară de către unul dintre teroriștii care au comis atentatele din Paris, în atacul împotriva a două restaurante din estul capitalei franceze, a fost găsită în Montreuil, la periferia estică a Parisului, au anunțat duminică surse ale anchetei, potrivit Agerpres.

UPDATE 9.25 Autoritățile franceze l-au identificat drept Ismail Omar Mostefai pe unul dintre cei trei teroriști care au ucis vineri seară cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului), a informat presa franceză, citată de EFE. Născut în capitala Franței și având 29 de ani, Ismail Omar Mostefai a fost identificat după amprentele prelevate de la o bucată de deget găsită în sala de concerte, potrivit Agerpres. Informația a fost divulgată de deputatul și primarul orașului Chartres, Jean-Pierre Gargantas, și confirmată din surse ale ziarului Le Monde. Potrivit cotidianului francez, este posibil ca Mostefai să fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest „tânăr cu rădăcini algeriene” avea doi frați și două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Surse judiciare și polițienești au declarat că șase persoane din anturajul lui Ismail Omar Mostefai, teroristul kamikaze francez identificat drept unul dintre autorii atacului de la Bataclan, au fost reținuți și sunt interogați de poliție. Printre ei se află tatăl lui Mostefai, fratele acestuia, precum și soția fratelui.

Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate. Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. „Este o nebunie, un vis urât”, ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor „certuri în familie”, dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.

Citeşte şi: ATENTATE LA PARIS: PRIMELE IMAGINI de la atacul din sala Bataclan. Teroriştii trag în mulţime

UPDATE 9.20 Trupa irlandeză de rock U2, care a anulat două spectacole la Paris, a venit să se reculeagă sâmbătă seara în fața sălii de concerte Bataclan, țintă principală a atacurilor din Paris în care au murit 129 de oameni și peste 300 au fost răniți, a constatat un jurnalist al AFP.

UPDATE 9.00 Vârsta celor șapte teroriști care au comis atentatele de vineri seară din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți, ar oscila între 15 și 18 ani, a informat sâmbătă seară postul Europe 1, care citează surse de la Institutul Medico-Legal din capitala Franței.

Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat sâmbătă în ediția electronică publicația spaniolă ABC. Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.

CITEŞTE ŞI TEROARE ÎN FRANŢA: Ultimul bilanţ al atentatelor teroriste: 129 de morţi şi 352 de răniţi UPDATE VIDEO

Un pașaport sirian și altul egiptean au fost descoperite asupra unora dintre autorii atacurilor din Paris. Pașaportul sirian a fost găsit în apropierea cadavrului unuia dintre atacatori. Potrivit guvernului grec, deținătorul documentului sirian se înregistrase în octombrie, la sosirea pe insula greacă Leros.

UPDATE 8.30 Cel puțin unul dintre teroriștii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris a încercat să intre pe Stade de France (la periferia nordică a orașului), unde se desfășura meciul amical de fotbal dintre selecționatele Franței și Germaniei, pentru a detona înăuntru încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa și pentru a provoca panică și îmbulzeală.

Informația a fost oferită de surse de securitate ale stadionului, care au menționat că au reușit să-l oprească pe individ, relatează publicația spaniolă ABC în ediția electronică de sâmbătă.

Potrivit declarațiilor unuia dintre paznicii de pe stadion făcute pentru Wall Street Journal, care s-a identificat doar cu numele de Zuheir, serviciile de securitate din Saint-Denis au descoperit vesta plină cu explozibili a teroristului atunci când acesta a fost percheziționat înainte de intrarea la meci.

ABC relatează că poliția franceză a confirmat povestea paznicului, iar agenții bănuiesc că teroristul încerca să provoace panică în interiorul stadionului, cu o capacitate de 81.000 de persoane, astfel încât oamenii să ajungă să se calce în picioare. După ce a fost descoperit, teroristul a încercat să fugă de agenții de securitate și și-a detonat vesta explozivă într-un dintre tunelurile de la intrarea în stadion.

Trei minute mai târziu, un alt terorist și-a detonat vesta explozivă în imediata apropiere a stadionului, iar un al treilea s-a aruncat în aer într-un McDonald’s aflat lângă intrarea în stadion. În aceste trei atacuri și-a pierdut viața o persoană.