Urgia albă a lovit România chiar de 8 Martie! Unde a nins mai ceva ca în mijlocul iernii

În acest an, primăvara se lasă așteptată. Deși conform calendarului primăvara a început de câteva zile, vremea de afară indică în unele zone ale țării o iarnă autentică. În timp ce în București temperaturile din termometre au scăzut simțitor, în Bucovina a nins mai cea ca în mijlocul iernii.

08 mart. 2024, 11:26
Urgia albă a lovit România chiar de 8 Martie! Unde a nins mai ceva ca în mijlocul iernii
Urgia albă a lovit România chiar de 8 Martie! 

Urgia albă a lovit România chiar de 8 Martie! Noaptea trecută, în nordul Moldovei a nins foarte mult, iar dimineață oamenii au avut parte de un șoc atunci când au văzut stratul consistent de zăpadă care s-a depus în regiune.

Citește și Nopţi cu îngheţ şi brumă. Martie vine cu episoade de iarnă veritabilă, dar şi cu zile tropicale şi furtuni violente cu grindină, tunete şi fulgere

Urgia albă a lovit România chiar de 8 Martie!

Meteorologii nu au vești bune nici pentru zilele următoare și spun că aerul rece va continua să pătrundă dinspre nord-est în România. Cerul se va degaja de nori, iar în multe regiuni temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în timpul nopții.

După câteva săptămâni cu vreme călduroasă, răcirea din zilele acestea ne aduce un scurt interval cu vreme normală pentru luna martie, inclusiv din punct de vedere termic.

Începând de vineri seara, 8 martie, norii se vor rări, iar în multe zone din țară cerul va deveni mai mult senin, permițând scăderea rapidă a temperaturii. În noaptea dintre vineri și sâmbătă, se va semnala brumă și îngheț pe spații extinse din țară.

În zonele de vale din Moldova și, local, Transilvania, minimele vor fi cuprinse între -2 și -5°C. Valori și mai scăzute se vor înregistra în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și în Bucovina, iar la munte vor fi zone cu ger.

Vremea va începe să se încălzească de duminică, 10 martie, dar dimineața va fi încă rece în jumătatea estică a țării. Datorită inversiunilor de temperatură, temperatura va coborî sub 0°C în zonele joase din Moldova, Transilvania și estul Munteniei, iar local și în Dobrogea.
reme de tricou sau ger năprasnic? Martie poate avea aproape toate fenomenele posibile în țara noastră, de la zăpezi abundente, viscole și ger, până la furtuni, grindină și zile tropicale.

Prognoza meteo pentru luna martie

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele normale, inclusiv în prima săptămână din aprilie.

Până pe 1 aprilie, sunt prognozate ploi abundente în aproape toată ţara.

Săptămâna 11 – 18 martie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.

Iadul alb se dezlănțuie și primăvara. Stratul de zăpadă a atins și până la trei metri în zonele de munte

Săptămâna 18 – 25 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări.

 Săptămâna 25 martie – 1 aprilie

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 1 – 8 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

Citește și Ciclonul mediteranean a readus iarna în România. Grindina a făcut prăpăd în Arad, iar ninsorile continuă la munte