Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme. Klaus Iohannis: „Avem o responsabilitate uriaşă”

Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. Vizita preşedintelui CE a avut ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

27 sept. 2021, 18:15

Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, prin care se acordă României granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Annex_to_the__Proposal_for_a_Council_Implementig_Decision

Declaraţii live din conferinţa comună Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Klaus Iohannis:

„Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Salut anunţul făcut de doamna von der Leyen despre PNRR al României care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi

Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic de-o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre. Aceast plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar şi al unui efort colectiv instituţional fără precedent”

„A fost un proces extrem de laborios care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan”

„Finalizarea PNRR şi aprobarea sa de către Comisie este o victorie de etapă. Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum”

„Implementarea deplină şi la timp a tuturor măsurilor din acest plan este esenţială. Vreau să fim foarte pregătiţi pentru etapa cea mai importantă, demararea şi mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând acest fonduri puse la dispoziţie de CE, putem schimba România în profunzime, putem construi o ţară aşa cum ne-o dorim”

„Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică şi de mediu, să dezvoltăm reţeaua de spitale şi să implementăm program de digitalizare în economie, în adminstraţie, să investim în infrastructura din educaţie şi din sănătate”.

„Acesta este doar începutul. Mai este multă muncă de aici înainte. Avem o responsabilitate uriaşă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba faţa României şi vor aduce o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri”

„Vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în PNRR. E o şansă pe care nu avem voie să o ratăm. Şansa de a face economia României mai performantă”.

„Rămân un partener dedicat acestei guvernări care îşi propune să dezvolte ţara noastră”

Proposal_for_a_Council_Implementing_Decision

Florin Cîţu, după aprobarea PNRR. „Nu mai putem sta pe loc în timp ce toată lumea se dezvoltă”

„Ne-am respectat angajamentul. PNRR a fost aprobat, iar până la sfârşitul anului vom primi prefinanţarea de 3,8 miliarde de euro. Sunt extrem de mulţumit că evaluarea Comisiei a fost una extrem de pozitivă. Această evaluare arată că PNRR a fost bine construit, coerent în ceea ce priveşte reformele şi investiţiile. Acoperă nevoile pe care România le are în acest moment”

„Construirea de autostrăzi este ceva la ce ţin mod în special. Acum trebuie să fim atenţi la partea de implementarea. Toţi cei responsabili trebuie să-şi facă treaba”

„Guvernul României va implementa toate reformele asumate pentru a atinge toate ţintele propuse, pentru ca România să atragă toţi banii din PNRR. Nu mai putem sta pe loc în timp ce toată lumea se dezvoltă”.

„Până în 2026, vom avea alte standarde pentru traiul zilnic, iar economia va fi aproape de media europeană”

„În total, 64 de reforme de care vor beneficia românii şi care vor creşte încrederea în sectorul public. Prin PNRR sunt incluse 107 investiţii în toate domeniile”

„Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi – A7, A8, A1 şi A3. 3,9 miliarde de euro pentru căi ferate şi trenuri. 600 de milioane de euro pentru metroul din Bucureşti şi Cluj”

Ursula von der Leyen, despre PNRR. „Este relansarea de care Europa şi România au nevoie”

„Am vizitat Spitalul Universitar din Bucureşti, cel mai mare spital din România. Vreau să felicit cadrele medicale – medicii, asistentele. Am fost foarte impresionată datorită profesionalismului şi dedicării de care daţi dovadă. Pentru mine a fost impresionant să văd ceea ce aţi obţinut – planuri ample de investiţii şi dezvoltare.

Suntem recunoscători pentru toată munca pe care o faceţi. Vă mulţumim.

Programul Nextgeneration UE redefineşte continentul nostru pentru generaţiile viitor. E vorba de 800 de miliarde de euro.

Este unul dintre cele mai mari programe de redresare care există. Este relansarea de care Europa şi România au nevoie acum şi în viitor.

Astăzi, Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului României ca urmare a unei evaluări atente şi a unei cooperări pentru care vreau să vă felicit”

„Sunt trei principale domenii. În primul rând, PNRR-ul României va contribui la atingerea obiectelor din Green Deal. 41% din buget finanţează investiţii ecologice. Include investiţii semnificative în transport sustenabil – aproape 4,5 miliarde de euro, pentru reţele moderne de cale ferată şi infrastructură”.

„Vom fi instalate staţii de încărcare pentru maşinile electrice peste tot în ţară. Vom avea peste 500 de milioane de euro investiţi în producerea de energie verde”

„E important ca prin acestă transformare să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Împreună lucrăm pentru a dezvolta energie din surse regenerabile – hidrogen verde. Sunt veşti extraordinare pentru români deoarece acest lucru va însemna că va fi aer mai curat în ţară, iar natura va fi protejată”.

„Aprobarea PNRR de către Comisie este un pas important pentru alocarea a peste 29 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din PIB în următorii ani.

Vreau să subliniez că munca dificilă începe acum deoarece este vorba despre punerea în aplicare a planului”

Ursula von der Leyen explică cum vor fi ajutaţi pensionarii prin PNRR

„PNRR-ul României îmbină pe de o parte investiţiile pentru digitalizare şi tranziţia la tehnologia verde, precum şi reformele care sunt necesare pentru a soluţiona problemele structurale ale ţării.

De exemplu, pentru a eficientiza finanţele, investiţi într-o reformă a pensiilor şi în digitalizarea administraţiei fiscale. Vă recomand că lucraţi la venitul minim de incluziune, foarte important pentru a-i ajuta pe oamenii vulnerabili şi gospodăriile cu venituri mici”

Ştirea iniţială

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va face luni o vizită oficială la Bucureşti pentru a prezenta evaluarea privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU. Ursula von der Leyen va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu.

Ursula von der Leyen va merge mai întâi la Palatul Cotroceni, unde are programată o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.

Apoi şefa CE se va afla la Palatul Victoria, la ora 17:00, unde va fi întâmpinată de către premierul Florin Cîţu, care îi va prezenta membrii Guvernului, după care vor avea o întâlnire tête-a-tête, conform anunţului făcut de Executiv.

PNRR

La evenimentele de la Palatul Victoria este aşteptat şi fostul ministru USR PLUS al proiectelor europene, Cristian Ghinea, care a anunţat deja că va participa la întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, la invitaţia premierului şi după consultări cu cei doi copreşedinţi ai USR PLUS, ”pentru că PNRR este al României”.

Florin Cîţu face primul pas spre refacerea coaliţiei cu USR-PLUS: l-a chemat pe Cristian Ghinea la întâlnirea cu Ursula von der Leyen

„În timpul vizitei sale, preşedinta von der Leyen se va întâlni cu preşedintele României, Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu. Cei trei înalţi oficiali vor vizita Spitalul Universitar Bucureşti, care ar putea beneficia de finanţare prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susţine o conferinţă de presă”, conform anunţului CE.

Conferinţă de presă comună este programată de la ora 18.15. „Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, a afirmat Florin Cîţu.

Comisia Europeană nu aprobă PNRR-urile Poloniei şi Ungariei din cauza statului de drept. Ursula von der Leyen ar putea veni în România pentru semnarea PNRR după Congresului PNL

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.

“Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, a declarat vineri premerul Florin Cîţu.