USR cere stoparea tăierii pădurilor în perioada stării de urgenţă

Reprezentanții USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, în care le solicită să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă. Demersul parlamentarilor USR vine ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care aceștia le-au primit de la oameni din diverse colțuri ale țării.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 12:21
USR cere stoparea tăierii pădurilor în perioada stării de urgenţă

USR cere ca, pe perioada stării de urgență, să li se interzică hoţilor de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, întrucât țara se află într-o situație în care are nevoie de „plămânii verzi” mai mult ca niciodată: „Dispuneţi stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă! Nu lăsaţi hoţii de lemne să profite de pe urma epidemiei de coronavirus. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de plămânii verzi ai acestei ţări! Pentru situaţii excepţionale avem nevoie de decizii excepţionale„, cer parlamentarii USR în scrisoarea adresată preşedintelui, premierului şi ministrului Mediului, potrivit news.ro.

Reprezentanții USR menţionează că, în urma unei sesizări, senatorul Mihai Goţiu a verificat, prin aplicația Inspectorul Pădurii, numărul de înmatriculare al unei remorci care transporta lemn, iar răspunsul primit din aplicaţie a fost că ”nu există aviz”, aşadar că ar fi vorba de un transport ilegal. Câteva ore mai târziu, însă, respectivului număr de înmatriculare îi erau asociate două transporturi, unul din 27 martie, iar cel de-al doilea din dimineaţa zilei de 30 martie. Explicația pe care a primit-o senatorul USR referitor la această situație a fost aceea că serverul SUMAL, un sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, ar fi fost căzut.

Parlamentarii USR atrag atenția asupra gravității situației în care acest server este nefuncțional: „Pentru verificarea şi stoparea tăierilor şi transportului ilegal de lemne, nefuncţionarea chiar şi temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncţionarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanşarea unui incendiu ori a unor situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor„, se mai arată în scrisoarea redactată de USR.

USR atrage atenția asupra faptului că programul de împăduriri pentru acest an va fi grav afectat de epidemia de coronavirus, atât din cauza reducerii activității, cât mai ales din cauza pierderii voluntarilor care s-au implicat, în ultimii ani, în acţiunile de împădurire, aceștia aflându-se, în prezent, implicaţi în acţiuni de voluntariat legate de criză sau în imposibilitatea de a se deplasa din cauza restricţiilor impuse de starea de urgenţă.

Parlamentarii USR mai subliniază faptul că clauza forţei majore a fost utilizată, frecvent, în mod abuziv, pentru prelungirea termenelor din APV-urile exploatărilor forestiere şi că de această dată există cu adevărat forţa majoră care să justifice suspendarea defrișărilor ilegale. Pe lângă acest aspect, Comisia Europeană a solicitat, la rândul ei, luarea de măsuri ferme pentru evitarea intrării în procedură de infringement ca urmare a tăierilor ilegale de păduri.

Mai mult ca niciodată trebuie să transmitem un mesaj ferm de voinţă politică de stopare a tăierilor ilegale de păduri. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim că înţelegem importanţa salvării plămânilor verzi ai României şi că ne pasă, cu adevărat, de sănătatea publică a cetăţenilor acestei ţări. Nu în ultimul rând, să arătăm că există voinţa fermă de respectare a art. 35 din Constituţie, care statuează dreptul la un mediu sănătos!„, se arată în finalul scrisorii, potrivit sursei citate.