USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, iar Dan Voiculescu a fost eliberat anticipat

Partidul Uniunea Salvaţi România consideră revoltător faptul că Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiţionat după ce a executat efectiv mai puţin de o treime din pedeapsă, iar statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.

RomaniaTV.net
19 iul. 2017, 09:54
USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, iar Dan Voiculescu a fost eliberat anticipat

Pasivitatea autorităţilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitaţie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranţa coaliţiei aflate la guvernare faţă de furtul din banii publici. USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări ”ştiinţifice” a căror valoare nu fost certificată de nicio instituţie academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an şi jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

Partidul subliniază faptul că Dan Voiculescu este, ”alături de personaje controversate” precum George Copos şi George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, iniţiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupţie.

Până în august anul trecut, această lege prevedea reducerea cu câte 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie brevetată. Legea a fost modificată de Guvernul Cioloş prin OUG nr. 24/2016 în sensul că indiferent de numărul lucrărilor sau invenţiilor, deţinuţii beneficiază de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile. În prezent, conform aceleaşi ordonanţe de urgenţă, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de deţinuţi trebuie atestat de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Anterior însă, aceste lucrări nu erau certificate de nicio instituţie abilitată în domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, să obţină reduceri de pedeapsă în baza unor volume de o calitate academică îndoielnică”, se mai arată în comunicat.  

USR mai adaugă că cere adoptarea în forma iniţială a legii de aprobare a OUG nr. 24/2016, care va ajunge pe masa Parlamentului în sesiunea din toamnă, fără ca PSD-ALDE ”să o măcelărească” aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG nr. 54/2016 privind contravenţiile silvice şi OUG nr. 79/2016 privind reforma în sănătate.

CITEŞTE ŞI Dan Voiculescu: Mie mi-au fost furaţi trei ani. Aceşti ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost eliberat condiţionat, urmare a deciziei de marţi a magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

Judecătorii arată că până la 24 mai Dan Voiculescu a executat în total 1.408 zile din cele 3.653 (10 ani) pe care le avea de executat în dosarul ICA, depăşind limita minimă de 1.217 zile care reprezintă o treime din durata pedepsei. Dintre cele 1.408 zile, 387 se consideră executate în urma muncii prestate şi în urma redactării de lucrări ştiinţifice.

De asemenea, judecătorii vorbesc despre „stăruinţă în muncă”, atât prin participarea la curăţenie, cât şi prin scrierea a 11 lucrări ştiinţifice.

Mai mult, judecătorii spun că Voiculescu nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, având un „comportament exemplar, adecvat normelor instituţionale” şi a participat constant la activităţi educaţionale, primind mai multe recompense.

În motivarea deciziei se mai precizează că Dan Voiculescu a câştigat 1.882 de credite, participând la 48 de programe educaţionale în cadrul penitenciarului, credite suficiente pentru demonstrarea îndreptării comportamentului acestuia.

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu, iar în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că „scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins”, astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.