Usturoiul este alimentul miraculos pe timp de iarnă. Cum se prepară mujdeiul-medicament

Usturoiul este planta medicinală folosită de peste 4.000 de ani pentru tratarea mai multor afecțiuni, dar și alimentul și condimentul de bază din multe preparate culinare. Vezi care sunt beneficiile consumului de usturoi.

25 ian. 2022, 17:07
Usturoiul este alimentul miraculos pe timp de iarnă. Cum se prepară mujdeiul-medicament

Usturoiul sub forma de mujdei este ideal de consum pentru tratamentul unor boli unde este necesara ingerarea zilnica a unei cantitati mai mari de usturoi. Se piseaza marunt 7 catei de usturoi, se pune un varf de cutit de sare, un sfert de lamaie stoarsa, o lingurita de ulei de masline presat la rece si o jumatate de legatura de patrunjel taiat foarte fin.

Se amesteca bine, apoi se lasa sa se patrunda vreme de 10-20 de minute, dupa care mujdeiul este gata. Daca simtiti nevoia, puteti sa adaugati si cateva linguri de apa plata sau de izvor, pentru a-l dilua si a-i reduce astfel efectul iritant. Se consuma in 1-2 reprize, pe parcursul unei zile, potrivit formula-as.ro.

TOP 5 motive să consumi mai des mămăliga. Bolile de care te poţi vindeca
Este mai bine tolerat de organism decat usturoiul simplu, pentru ca ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lamaie, patrunjelul) compenseaza efectul sau usor iritant, stimuleaza digestia (care poate fi incetinita de anumiti compusi din usturoi), reduce chiar si din mirosul neplacut. Uleiul de masline ii potenteaza actiunea de reducere a colesterolului, precum si efectul benefic in cazul litiazei biliare.

O serie de studii au demonstrat ca usturoiul are efecte antibacteriene si antifungice. Conform rezultatelor unui astfel de studiu, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric si duodenal. Examinand efectele antivirale ale usturoiului, cercetatorii au descoperit ca alicina sulfurica pe care o contine este eficienta, printre altele, impotriva virusului ce cauzeaza herpesul.

Dieta biblică vindecă şi trupul, şi sufletul. Top 10 alimente din Biblie cu efecte miraculoase
De asemenea, usturoiul are efect antibiotic impotriva unor microorganism, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum si un efect antihelmintic. (limbrici, oxiuri, tenie etc.)

Conform cercetarilor stiintifice, datorita efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans – agentii sai activi sulfurosi sunt capabili sa dezintegreze peretii celulari si proteinele ciupercilor.

GREŞEALA pe care toată lumea o face când prepară mujdeiul de usturoi. Combinaţie mai rea nici că se poate

Usturoiul este una dintre legumele ce nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Este cunoscut faptul că este un remediu minunat în nenumărate boli, dar mulţi fac o greşeală de neiertat atunci când îl prepară.

Toată lumea prepară mujdeiul de usturoi cu sare, dar specialiştii spun că nu am putea face greşeală mai mare. Inginerului chimist Ștefan Manea este cel care susține că nu e recomandat să punem sare peste usturoi sau peste ceapă.

Citelte şi Utilizări neobişnuite ale usturoiului

”În usturoi există două substanțe – aliina și alinoza – despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor de carne și legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele două substanțe interacționează și formează alicina. Ei bine, această alicină este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli, și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!”, atenţionează Ştefan Manea.

În același timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente acționând sinergic.

Din aceleaşi considerenta, nici pe ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește bulbul rapid printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se renunțe complet la asta”, a declarat Ștefan Manea pentru aquiahora.ro.