O plimbare în natură poate fi o activitate benefică pentru a scăpa de stresul cotidian. În ultimii ani, un număr tot mai mare de turiști optează pentru camping cu autorulota, renunțând la confortul oferit de cazările convenționale, în favoarea unei vacanțe personalizate după propriile nevoi. De asemena, mulți turiști susțin că această practică a fost adoptată chiar și din motive financiare.
O zi în camping cu autorulota poate fi o experiență mai puțin costisitoare, spre deosebire de cazarea pentru o noapte într-un hotel, la mare sau la munte.
Mulți dintre turiști aleg să investească în echipamente și, implicit, în propriul confort. Unii dintre proprietarii autorulotelor aleg să le doteze cu panouri fotovoltaice, sisteme portabile pentru aer condiționat și baterii performante.
„Panou fotovoltaic, baterie de litiu fier fosfat. E capabila să țină un aer condiționat în jur de patru ore”, spune un turist ajuns în campingul din Vama Buzăului, potrivit Gândul.
Totuși, cât plătește un turist pentru a campa cu autorulota în spațiile special amenajate? Tarifele variază atât în funcție de zonă, cât și de facilități. Prețurile încep de la 20 de lei și ajung chiar și la 150 de lei. Desigur, turiștii pot opta și pentru diverse facilități pe care zona de camping le pune la dispoziție. De exemplu, turiștii pot opta să se racordeze temporar la curent. Pe zi, pot plăti chiar și 15 lei, în funcție de zona de camping.
„Avem 250-300 de lei camera la un hotel, hai sa zicem de trei stele. Cu autorulota plătești 100-120 de lei în funcție de utilități”, spune o turistă, potrivit Gândul.
Numărul campingurilor din România a crescut în ultimii ani. În prezent, aproape 1.700 de astfel de locații pot fi accesate de turiști.
2021: 1.461 de campinguri;
2022: 1.552 de campinguri;
2023: 1.596 de campinguri;
2024: 1.663 de campinguri;
2025: 1.685 de campinguri.