Vaccinarea anti-COVID nu afectează fertilitatea. Peste 2.000 de cupluri, implicate în studiu

Vaccinul împotriva COVID-19 nu afectează şansele de a concepe un copil. Este concluzia unui nou studiu finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite.

22 ian. 2022, 11:23
Vaccinarea anti-COVID nu afectează fertilitatea. Peste 2.000 de cupluri, implicate în studiu

Vaccinarea anti-COVID nu afectează fertilitatea. Autorii cercetării susţin că nu au identificat diferenţe în ceea ce priveşte şansele de concepţie dacă partenerii de sex masculin sau de sex feminin erau vaccinaţi anti-COVID comparativ cu cei din cuplurile nevaccinate, arată studiul la care au participat peste 2.000 de cupluri.

În schimb, cuplurile aveau şanse puţin mai mici de concepţie dacă partenerul de sex masculin fusese infectat cu SARS-CoV-2 cu 60 de zile înainte de ciclul menstrual al partenerei. Acest lucru sugerează că boala COVID-19 ar putea reduce temporar fertilitatea masculină, conform studiului publicat în American Jurnal of Epidemiology.

Studiul a implicat 2.126 de femei din Statele Unite sau Canada şi s-a desfăşurat din decembrie 2020 până în septembrie 2021. De asemenea, femeile au fost monitorizate până în noiembrie 2021, transmite agenţia chineză Xinhua, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 ianuarie. A treia zi cu aproape 20.000 de noi cazuri COVID. 48 de persoane infectate au murit

Vaccinarea anti-COVID nu afectează fertilitatea. Cum s-a desfăşurat studiul

Participanţii au completat la fiecare opt săptămâni chestionare cu privire la situaţia socio-demografică, stilul de viaţă, factori medicali şi informaţii despre partenerii de viaţă.

Oamenii de ştiinţă nu au identificat diferenţe majore cu privire la ratele de concepţie pe fiecare ciclu menstrual între cuplurile nevaccinate şi cele vaccinate în care cel puţin un partener a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.

„Constatările oferă asigurări că, pentru cuplurile care doresc o sarcină, vaccinarea nu pare să afecteze fertilitatea”, a declarat Diana Bianchi, director al Institutului Naţional Eunice Kennedy Shriver de Pediatrie şi Dezvoltare Umană din cadrul NIH, care a finanţat studiul.

„Totodată, oferă informaţii pentru medicii care consiliază persoanele care îşi doresc o sarcină”, a precizat Bianchi.

Citeşte şi: Octavian Jurma: „Marţi e posibil să depăşim 30.000 de cazuri pe zi”


loading...
Partenerii noștri