Vaccinarea cu Moderna a tinerilor a fost suspendată în Suedia şi Danemarca. Guvernul de la Stockholm a impus limita de vârstă la 30 de ani

Suedia şi Danemarca au impus miercuri limite de vârstă pentru persoanele care doresc să se imunizeze cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, iar în urma acestei decizii serul companiei americane nu va mai fi disponibil pentru persoanele tinere.

07 oct. 2021, 10:36
Vaccinarea cu Moderna a tinerilor a fost suspendată în Suedia şi Danemarca. Guvernul de la Stockholm a impus limita de vârstă la 30 de ani

În Suedia, autorităţile sanitare au decis ca vaccinul Moderna să nu mai fie administrat persoanelor cu vârste sub 30 de ani. Limita de vârstă impusă în Danemarca este de 18 ani.

Autorităţile medicale din Suedia au luat decizia de a suspenda utilizarea vaccinului Moderna până la 1 decembrie pentru toate persoanele născute după anul 1991, ca măsură de precauţie, scrie Reuters.

Motivul constă în descoperirea unui risc crescut de efecte secundare, precum inflamaţia muşchiului cardiac (miocard) sau a membranei cardiace (pericard), au explicat miercuri oficialii suedezi.

Citeşte şi Iată ce conține cu adevărat vaccinul antiCOVID de la Moderna. Un medic a dezvăluit întreaga rețetă

Totuşi, riscul de a suferi astfel de manifestări medicale este extrem de scăzut, au adăugat ei. În schimb, persoanele care fac parte din grupa de vârstă afectată de noua decizie vor primi vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech.

În Suedia, vaccinurile anti-COVID-19 sunt oferite tuturor persoanelor cu vârste de peste 12 ani.

Până în prezent, 84% din totalul rezidenţilor suedezi de peste 16 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar aproape 78% dintre ei au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Citeşte şi Directorul general de la Moderna ne avertizează să ne pregătim pentru încă un an de pandemie. „Vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe”

Danemarca s-a bazat pe argumente similare şi a anunţat că persoanele care nu mai sunt eligibile pentru vaccinul Moderna vor primi vaccinul Pfizer-BioNTech. Autorităţile daneze au accentuat totuşi faptul că vaccinul Moderna este un ser eficient, care joacă un rol important în campania naţională de vaccinare.

În Danemarca, aproximativ 76% din totalul rezidenţilor au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 şi aproape 75% au fost vaccinaţi cu schemă completă.