Vaccinul antituberculos care se face la naştere nu protejează persoana de apariţia bolii

Vaccinul antituberculos (BCG) care se face la naștere nu protejează persoana respectivă de apariția bolii, ci de formele grave de tuberculoză - miliară și meningita TB - care apar în special între 0-4 ani, a explicat șeful Secției de Pneumologie și Ftiziologie al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. "Carol Davila", colonel dr. Ioana-Ruxandra Ștefănescu, medic primar pneumologie.
Iulian Tudor
23 mart. 2015, 13:53
Vaccinul antituberculos care se face la naştere nu protejează persoana de apariţia bolii

Tuberculoza este o boală cronică, infecto-contagioasă, dată de Mycobacterium tuberculosis, localizată de cele mai multe ori la nivel pulmonar, dar se poate întâlni la nivelul oricărui organ (TB extrapulmonară), cele mai grave fiind meningita TB și miliară (forma septicemică), cu evoluție rapidă și fatală în absența tratamentului prompt. Numai tuberculoza pulmonară este contagioasă, putându-se răspândi de la persoana bolnavă prin tuse, strănut. Există studii care demonstrează că o persoană sănătoasă poate fi infectată dacă stă în aceeași încăpere cu o persoană bolnavă timp de minim 4 ore (infecție nu înseamnă boală, ci faptul că persoana respectivă a venit în contact cu bacilul Koch)„, a declarat medicul Ioana-Ruxandra Ștefănescu.

Potrivit acesteia, riscul maxim de a dezvolta boala este în primii 2 ani de la infecție (din momentul în care organismul a venit în contact cu bacilul).

Medicul a explicat că boala poate să apară fie din cauza scăderii capacității de apărare a organismului (bătrâni, persoane cu boli cronice — diabet, neoplazii, malnutriție, fumat, alcoolism, consumul de droguri, infecție HIV, transplant de organe, tratament imunosupresor, boli profesionale etc), fie din cauza expunerilor repetate la Mycobacterium tuberculosis, care depășesc capacitatea organismului de a stăpâni boala (familiile bolnavilor, cei care trăiesc în zone aglomerate, persoane din instituții de îngrijire, penitenciare, persoane fără adăpost, comunitățile etnice, persoane cu un nivel educațional scăzut, personalul medical).

În cazul tuberculozei extrapulmonare, simptomatologia este „împrumutată” de la organul afectat. În ceea ce privește TB pulmonară, din cauza evoluției lente a bolii de cele mai multe ori simptomele sunt puține și cu agravare progresivă, ceea ce îl face pe pacient să se prezinte târziu la medic. Cel mai frecvent simptom este tusea, care inițial este seacă, ulterior productivă sau uneori hemoptoică (cu sânge). Este important să vă adresați medicului dacă tusea persistă cel puțin 3 săptămâni în afara unei cauze cunoscute (răceli, viroze, pneumonii, reflux gastro-esofagian, sinuzite etc.)„, a afirmat medicul militar.

Ea a susținut că transpirațiile (nocturne sau la efort) apar de asemenea frecvent, dispneea (senzația de lipsă de aer) de efort și scăderea în greutate apar de obicei mai târziu în evoluția bolii.

Uneori tuberculoza poate determina simptome similare unei pneumonii (febră înaltă, frisoane, alterarea stării generale, greață etc.), sau cu hemoptizii masive, amenințătoare de viață„, a spus Ioana Ruxandra Ștefănescu.

Potrivit acesteia, standardul actual în diagnosticul și monitorizarea pacienților cu tuberculoză este examenul de spută cu efectuarea culturii și a antibiogramei.

Dacă pacienții sunt simptomatici și au examenul microscopic direct (colorația Ziehl-Neelsen) pozitiv, se începe tratamentul antituberculos, chiar dacă nu avem rezultatul culturii (prin metodele clasice rezultatul este gata în 60 de zile)„, a mai afirmat medicul.

De asemenea, radiografia pulmonară se face la pacienții simptomatici (cel puțin tușe de minim 3 săptămâni), persoanele cu care un pacient diagnosticat cu TB a venit în contact, iar în cazul în care modificările de pe radiografie sunt foarte sugestive pentru tuberculoză și pacientul este simptomatic, medicul pneumoftiziolog poate decide începerea tratamentul antituberculos, deși examenul de spută este negativ (deoarece cultura poate fi pozitivă).

Testarea HIV este recomandată la toți pacienții diagnosticați cu tuberculoză, deoarece uneori tuberculoza poate fi prima manifestare în cadrul SIDA. Metodele noi de diagnostic bazate pe detectarea ADN bacterian (GeneXpert) și culturi pe medii lichide care imită țesutul pulmonar (Versa TREK) sunt mult mai rapide decât metodele clasice. Prima metodă detectează ADN-ul bacterian în 60 de minute și gena rezistenței la Rifampicină (primul pas în diagnosticul MDR-TB) în 120 de minute. Metoda Versa TREK detectează Mycobacterium tuberculosis în 24 h și obținerea culturii în 14-21 de zile, iar antibiograma în maxim 30 de zile, spre deosebire de metodele clasice (culturi pe medii Lowenstein-Jensen cu rezultat în 60 de zile și antibiograma în 90 de zile). Această aparatură ne ajută să diagnosticăm mult mai rapid pacienții cu TB și în special pe cei cu MDR-TB și astfel să contribuim la scăderea incidenței TB și creșterea ratei de succes terapeutic„, a susținut șeful de secție.

Medicul a precizat că la Spitalul Militar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” s-au făcut deja demersurile pentru achiziționarea acestor dispozitive și pentru modernizarea laboratorului de bacteriologie BAAR prin mutarea într-o locație nouă.

În ceea ce privește tratamentul, doctorul a spus că acesta este de lungă durată (6-8 luni), cu 4 sau 5 antibiotice și se face sub strictă supraveghere de către personalul medical.

În primele 2-3 luni (faza intensivă) tratamentul se face în fiecare zi, iar în următoarele 4-5 luni (faza de continuare), tratamentul se face cu mai puține antibiotice și de 3 ori pe săptămână. Majoritatea pacienților nu mai sunt contagioși după prima lună de tratament, iar la sfârșitul fazei intensive deja sunt asimptomatici, ceea ce face ca o parte din ei să nu mai continue tratamentul și astfel să apară rezistența la antibiotice„, a arătat Ștefănescu.

Ea a susținut că în cazul în care se confirmă MDR-TB, tratamentul este lung (18-24 de luni), zilnic, cu medicamente mai puțin eficiente, cu reacții adverse mai multe și cu o rată de succes mai mică.

În prezent, chirurgia se rezumă la tuberculoza cazeos-circumscrisă (tuberculomul), excizia zonelor de plămân care s-au vindecat cu sechele importante și care au risc crescut de cancer pulmonar (în special adenocarcinom), de sângerare sau de colonizare cu fungi (în special Aspergillus fumigatus) sau în cazul tuberculozei rezistente la cele mai multe antibiotice, unde nu mai există alte resurse terapeutice„, a spus medicul militar.

Ioana Ruxandra Ștefănescu a precizat că pentru a evita îmbolnăvirea trebuie luate măsuri precum vaccinarea BCG a nou-născuților, evitarea locurilor aglomerate, însușirea unui stil de viață sănătos (mese regulate, evitarea fumatului, a consumului de alcool și droguri), prezentarea în cel mai scurt timp la medic în cazul apariției simptomelor, prezentarea la Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie în cazul unui contact cu o persoană bolnavă de TB, dar și campanii de informare despre TB îndreptate în special către categoriile sociale defavorizate.

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată simbolic la 24 martie, evidențiază momentul din 1882 când Robert Koch a descoperit Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacteria responsabilă de apariția tuberculozei (TB). Această zi reprezintă o oportunitate a medicilor pneumoftiziologi din toată lumea de a discuta despre realizările, problemele cu care se confruntă și de a elabora strategii noi în vederea combaterii bolii.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Moștenirea de la bunici: cine are drept legal dacă nu există testament
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Înșelătorie cu produse de la sibieni. Cum sunt păcăliți românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele