Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinei britanice/ STUDIU

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și de compania AstraZeneca are eficacitate similară împotriva tulpinei britanice a coronavirusului, dar și variantelor aflate anterior în circulație, conform Reuters.

05 feb. 2021, 19:05
Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinei britanice/ STUDIU

Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinei britanice. Conform unui studiu, vaccinul din Marea Britanie este eficient împotriva noii variante B.1.1.7, cea care a provocat o creștere a incidenteți de la sfârșitul anului 2020 în Anglia.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Vaccinul de la AstraZeneca va avea, foarte probabil, indicația pe grupă de vârstă între 18 și 55 de ani

”Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează şi împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creştere a incidenţei bolii de la sfârşitul lui 2020 în Marea Britanie’, a afirmat Andrew Pollard, investigatorul şef al studiului realizat de Oxford.

La rândul său, Sarah Gilbert, unul din cercetătorii care au dezvoltat vaccinul, a subliniat că, deşi acesta are eficacitate contra variantei britanice, el ar trebui adaptat pentru o viitoare tulpină.

”Lucrăm cu AstraZeneca pentru a optimiza procesul cerut de o modificare de tulpină dacă va deveni necesar”, a adăugat ea.

Rezultatele, publicate în forma pre-print şi care nu au fost încă supuse procedurii de peer-review, prezintă şi o analiză recentă ce arată că vaccinarea provoacă o reducere a perioadei de incubaţie şi a încărcăturii virale, ceea ce se poate traduce într-o scădere a transmiterii bolii, mai spune Universitatea Oxford.

Vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva tulpinei britanice. Varianta identificată pentru prima dată în comitatul Kent, sudul Anglei, este mai contagioasă, ceea ce a determinat multe state să restricţioneze călătoriile în Marea Britanie.

În Anglia, vaccinarea cu Astrazeneca a început din luna ianuarie, iar până în prezent peste 10 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin.

Vaccinul AstraZeneca va fi administrat românilor sub 55 de ani. Rapelul, efectuat la OPT săptămâni

Conform unui comunicat al Guvernului, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.