Vaccinul AstraZeneca, primele statistici: 10 spitalizări și un deces

Vaccinul contra Covid-19 dezvoltat de Astra Zenca şi de universitatea britanică din Oxford a devenit marţi primul căruia revista ştiinţifică The Lancet i-a validat eficienţa, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
09 dec. 2020, 12:51
Vaccinul AstraZeneca, primele statistici: 10 spitalizări și un deces

Vaccinul AstraZeneca a început lupta împotrva Covid 19. Revista științifică The Lancet a publicat un articol care confirmă faptul că vaccinul companiei britanice AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea din Oxford, este eficient în prevenirea cazurilor severe de Covid-19.

Publicarea acestor rezultate, examinată de oameni de ştiinţă independenţi, confirmă că acest vaccin este eficient 70% în medie, conform cu ceea ce a anunţat AstraZeneca pe 23 noiembrie.

AstraZeneca este mult în urma rivalilor. Vaccinul său anti-Covid are o eficienţă de doar 70%

Vaccinul AstraZeneca este unul dintre cele trei vaccinuri care sunt în faza cea mai avansată, la doar un an de la apariţia noii maladii. Celelalte două sunt dezvoltate de laboratorul american Moderna şi cel al grupurilor Pfizer/BioNTech, cu care Marea Britanie şi-a început marţi campania de vaccinare.

Acestea două din urmă au o eficienţă de 94,1% şi 95%. Datele lor detaliate nu au fost publicate pentru moment într-o revistă ştiinţifică, dar au fost transmise diferitelor agenţii de medicament care examinează solicitările de a fi scoase pe piaţă.

Printre pacienții cărora li s-a administrat vaccinul AZD1222 al AstraZeneca, nu s-au raportat spitalizări sau cazuri severe după 21 de zile de la vaccinare, informează Endpoint News.

Au existat însă 10 pacienți spitalizați, dintre care doi în stare gravă, și un deces, dar în cazul lor nu au fost realizate ambele doze de vaccin.

Cele mai noi date arată că vaccinul AstraZeneca-Oxford, testat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, are o eficienţă totală calculată la 70,4%. Procentul este peste pragul minim de 50% cerut de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în vederea aprobării unui vaccin.

În total, doar 0,7% dintre pacienți au raportat reacții adverse severe după administrarea celor două doze de Vaccinul AstraZeneca.

Din totalul de 23.754 de voluntari care au participat la aceste teste, doar un pacient căruia i-a fost administrat acest vaccin a cunoscut a prezentat un „efect secundar grav posibil legat” de această injecţie.

AstraZeneca a precizat că poate fabrica 3 miliarde de doze din vaccinul său în 2021.