Vaccinul Pfizer ar fi legat de o afecțiune rară a sângelui, relevă un studiu din Israel

Ministerul Sănătății evaluează în prezent cercetarea și, până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină.

23 iun. 2021, 13:08
Vaccinul Pfizer ar fi legat de o afecțiune rară a sângelui, relevă un studiu din Israel

Vaccinul Pfizer a fost legat de o șansă sporită de la dezvolta purpură trombotică trombocitopenică (TTP), o afecțiune rară a sângelui, potrivit cercetătorilor israelieni, informează The Jerusalem Post.

TTP este o boală autoimună care determină formarea de cheaguri de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutului Naționale de Sănătate al Israelului, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Centrul Medical Shamir e la Tel Aviv au declarat că au fost alertați de problemă după ce au văzut sau creștere bruscă a TTP în țară – patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Vaccinare anti-COVID. Mii de femei au probleme după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Echipa medicală a declarat că a găsit o “legătură cronologică” între vaccinul Pfizer administrat pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat persoanelor cărora li s-a administrat TTP să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor – și dacă se vaccinează, să aibă o evaluare clinică de urmărire în viitor.

O femeie care credea că a rămas cu tuse după COVID a descoperit că are cancer în stadiu terminal. Medicii i-au mai dat doar doi ani de trăit

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”, a spus echipa într-un comunicat.

Ministerul Sănătății evaluează în prezent studiul și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină.

De asemenea, au solicitat „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Gamma, cea mai nouă tulpină de COVID-19. Tulpina mutantă este mai periculoasă ca Delta, rezistă la toate vaccinurile de pe piaţă