Valer Dorneanu, întrebat dacă după decizia CCR mai pot fi date amenzi: Este problema Guvernului ce o să facă în continuare

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că este problema Guvernului să stabilească ce va face în continuare, după decizia CCR potrivit căreia este neconstituțională Ordonanța de urgență care stabilește amenzile ce pot fi date în starea de urgență.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 10:57
Valer Dorneanu, întrebat dacă după decizia CCR mai pot fi date amenzi: Este problema Guvernului ce o să facă în continuare

CCR a dat dreptate Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale.Renate Weber a anunţat că anularea lor nu este automată, ci se va face tot de instanţele de judecată. 

Citeşte şi: Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

Întrebat de HotNews.ro dacă de acum înainte mai pot fi date amenzi populației care nu respectă restricțiile, în condițiile în care există o serie de opinii și interpretări în acest sens, Valer Dorneanu a spus că este strict atribuția Guvernului să stabilească ce va face după decizia CCR.

„Eu cred că nu toata lumea trebuie să își dea cu părerea și premierul cu cei în cauză trebuie să se gândească ce trebuie să facă. Nu pot să dau consultații juridice și nu pot face alte comentarii decât cele din comunicatul pe care l-am dat.

Este problema autorităților ce să facă în continuare, dacă să scoată o lege… E problema lor. Rostul CCR nu este să dea indicații ce trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Există soluții, e problema autorităților să o facă și să o facă constituțional. Nu am dreptul să fac comentarii și să dau sfaturi”, a declarat, jpi, Dorneanu.