Valeriu Gheorghiţă a cerut ridicarea pragului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca: Avem în vedere și eliminarea completă a pragului de vârstă

Coordonatorul Campaniei nationale de vaccinare, medicul epidemiolog Valeriu Gheorghiță, a anunțat că a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca de la 55 la 65 de ani.

01 mart. 2021, 12:52
Valeriu Gheorghiţă a cerut ridicarea pragului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca: Avem în vedere și eliminarea completă a pragului de vârstă

„Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

În prezent, vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este administrat doar persoanelor cu vârsta până în 55 de ani.

În mai multe ţări din Uniunea Europeană vaccinul dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat până la 65 de ani. Vineri, Canada a aprobat acest vaccin pentru toată populația adultă.

 

Europa se pregăteşte de valul trei al pandemiei. Avertismentul medicilor: Vor fi afectaţi mai mult tinerii

Mai multe ţări din Europa se pregătesc de valul trei al pandemiei, numărul cazurilor de coronavirus fiind în creştere. Medicii avertizează că de data aceasta cei mai afectaţi vor fi tinerii.

Citeşte şi Mihai Craiu: „Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirus”

Ţările din Europa se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de coronavirus din cauza noilor tulpini. Cehia intră în lockdown începând cu 1 martie, după ce în ultima săptămână a înregistrat cea mai mare rată de incidenţă din lume. Au fost înregistrate 15.000 de noi cazuri zilnice, iar numărul pacienţilor în stare gravă a atins un nou record.

Şi Franţa ar putea intra în lockdown începând cu 6 martie.

Polonia şi Slovacia sunt alte două ţări care se pregătesc de restricţii dure. În Polonia numărul de cazuri a crescut constant cu 20% săptămânal, iar 10% dintre cazurile raportate sunt cazuri cu varianta britanică a virusului.. europene se pregătesc pentru valul trei al pandemiei.

La nivel mondial, potrivit datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe 25 februarie au fost înregistrate peste peste 427.000 de noi cazuri, în  creștere cu 25% față de ziua precedentă.

Citeşte şi Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor. Atâta timp cât dascălii nu sunt vaccinaţi, riscul e foarte mare”