Valeriu Gheorghiţă anunţă că tinerii şi copiii au un risc mai mic de a face o formă severă de COVID-19

Valeriu Gheorghiţă a declarat că tinerii şi copiii au un risc mai mic de a face o formă severă de COVID-19 faţă de populaţia adultă. Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare îi îndeamnă pe părinţi să-i vaccineze pe cei mici împotriva coronavirusului.

21 dec. 2021, 12:49
Valeriu Gheorghiţă anunţă că tinerii şi copiii au un risc mai mic de a face o formă severă de COVID-19

Valeriu Gheorghiţă anunţă că tinerii şi copiii au un risc mai mic de a face o formă severă de COVID-19 faţă de populaţia adultă. Şeful CNCAV spune că trebuie continuată campania de vaccinare pentru reducerea pandemiei.

Valeriu Gheorghiţă anunţă că tinerii şi copiii au un risc mai mic de a face o formă severă de COVID-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare precizează că vaccinarea copiilor, într-o ţară cu adulţi foarte mulţi nevaccinaţi, nu va avea efectul scontat în limitarea răspândirii virusului.

Citeşte şi Octavian Jurma, veşti proaste de Sărbători: Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare în România

”Cei tineri, copiii în general, au un risc parte mic de a face o formă severă de boală (…) În ceea ce priveşte ponderea cazurilor internate din cauza CIVOD-19, în România, la grupa de vârstă 5-11 ani, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID 19 au fost raportate la această categorie, iar la grupa 10 – 14 ani, circa 3% din cazuri reprezintă cazurile raportate la această grupă”, a declarat medicul militar la o  dezbatere privind vaccinarea copiilor, potrivit News.ro.

Şeful CNCAV spune că rata de internare în Europa este de 3-5 cazuri la 1.000 de cazuri de copii de 5-11 ani infectaţi şi care au simptome. Rata de internare la ATI este de 6 cazuri la 10.000 de copii infectaţi cu coronavirus simptomatic.

”Impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este zero. Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulţilor şi pentru vaccinarea populaţiei vulnerabile, dar este un pas înainte”, a mai declarat medicul, care a precizat că indicaţia de vaccinare se adresează celor vulnerabili, copiilor care au afecţiuni cronice.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, copiii cu boli asociate au un risc crescut de 12 ori de a fi spitalizaţi şi un risc mai mare de 19 ori de a ajunge la ATI, mai ales când există mai multe comorbidităţi.

”Indicaţia fermă de vaccinare este adresată celor care se cunosc cu afecţiuni cronice, care-i predispun la forme severe de îmbolnăvire (…) cei care locuiesc cu persoane vulnerabile să dezvolte forme severe. Şi copiii aparent sănătoşi pot să dezvolte, rarisim, dar pot să dezvolte forme grave.

Dacă ne vom focusa pe vaccinarea acestei grupe de vârstă (5 – 11 ani n.r.) în speranţa că vom reduce foarte mult transmiterea într-o populaţie generală cu rată mică de vaccinare la adulţi, impactul va fi nesemnificativ”, a mai declarat Gheorghiţă.

Citeşte şi Raed Arafat: „Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia. La colindat, cu mască, iar la bunici doar testaţi”

Începând cu 10 decembrie, platforma de programare la vaccinare a fost optimizată pentru vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani în cele 214 centre.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie, estimându-se că rata de acoperire vaccinală pentru această categorie va fi de 20%.