Valeriu Gheorghiţă: „Tulpina Omicron poate infecta persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală. Estimăm că se va menţine protecţia vaccinului faţă de formele severe”

Valeriu Gheorghiță a explicat cât de periculoasă este varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 și dacă protejează vaccinul.

29 nov. 2021, 23:47
Valeriu Gheorghiţă: „Tulpina Omicron poate infecta persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală. Estimăm că se va menţine protecţia vaccinului faţă de formele severe”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a vorbit despre noua tulpină Omicron şi ce categorie de persoane ar putea fi protejate de formele severe date de această variantă, scrie Antena3.ro.

Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet

”Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală. Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

EXCLUSIV Alexandru Rafila: Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat, dar încă sunt cifre îngrijorătoare. Scenarii legate de tulpina Omicron

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în cadrul emisiunii ”Punctul de Întâlnire”.