Valeriu Gheorghiţă, despre persoanele care au sărit rândul la vaccinarea anti-COVID. „Dintre a vaccina și a arunca niște doze, eu aș alege să vaccinez”

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit miercuri despre cazul persoanelor care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, cu toate că nu se regăseau în această etapă a strategiei. Medicul a afirmat că este vorba despre aproape 1.300 de persoane dintre un total de peste 620.000 care au fost imunizate.

03 feb. 2021, 21:31
Valeriu Gheorghiţă, despre persoanele care au sărit rândul la vaccinarea anti-COVID. „Dintre a vaccina și a arunca niște doze, eu aș alege să vaccinez”

Valeriu Gheorghiţă, despre persoanele care au sărit rândul la vaccinarea anti-COVID. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a fost întrebat câte persoane s-au vaccinat „băgate prin uşa din spate”, chiar dacă nu se încadrau nici în categoria bolnavilor cronici, nici la vârstnici, nici în zona personalului esențial.

„Speculăm pe un teren… S-ar putea să nu fie asta realitatea. Eu n-aș vrea să punem într-o lumină nefavorabilă activitatea colegilor mei medici din centrele de vaccinare, pentru că realmente vorbim de fapt de o medie de două persoane pe centru de vaccinare într-o lună de zile.

Din acest punct de vedere, sunt situații – și există instrucțiuni în acest sens – în care pentru a elimina sau a reduce la minimul posibil irosirea dozelor să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând, fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate, sau atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeași etapă a strategiei, dar totuși dacă nu regăsim aceste persoane și am făcut toate demersurile de a identifica, și totuși nu găsim, eu dintre a arunca niște doze și a vaccina până la urmă persoane care odată ce sunt vaccinate sunt persoane protejate, eu aș alege, ca medic, pe bună dreptate să vaccinez o persoană în loc să arunc acea doză. Cred că, din acest punct de vedere, alegerea este foarte ușoară pentru oricine este pus ipotetic în această situație”, a mai dr. Valeriu Gheorghiţă, la B1 TV.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu admite că regulile de distanțare nu vor fi posibile în toate școlile: „Dacă sunt bănci de 2 elevi vor sta 2 elevi în bancă” 

Valeriu Gheorghiţă, despre persoanele care au sărit rândul la vaccinarea anti-COVID. „Este un procent mai mic decât numărul de doze irosite”

„Am vorbit cu domnul ministru și i-am prezentat aceste situații și explicații la acest număr de persoane care, aparent, nu făceau parte din etapa în care noi ne regăsim. Repet, vorbim de 1.200-1.300 de persoane la peste 620.000 de persoane. Este un procent, dacă vreți, mai mic decât numărul de doze irosite, înseamnă 0,2-0,3%”, a precizat dr. Gheorghiţă, conform sursei citate.

Premierul Florin Cîțu a criticat, miercuri, sancționarea medicilor care vaccinează persoane neprogramate dacă la finalul programului au rămas doze neutilizate, în contextul în care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a solicitat controale și amenzi în acest sens.

„Să fim corecţi, cifra de 1.300 am avansat-o eu. Cifra cealaltă de câteva zeci de mii era avansată de ministerul Sănătăţii. Dar revin la obiectivul acestei campanii de vaccinare, de a vaccina cât mai mulţi oameni. Nu pot să opreşti pandemia, nu pot să oprești acest virus decât dacă avem cât mai mulţi oameni vaccinaţi.

Obiectivul este de a avea 70% din adulţi vaccinaţi. Nu poţi să sancţionezi medici dacă vaccinează pentru că a rămas o doză în plus. Dar dacă sunt situaţii când s-au creat tot felul de scheme care-i dezavantajează pe cei programaţi, asta e altceva. Dar dacă noi ştim că niciunul din cei programaţi nu a fost dat la o parte pentru altcineva, nu văd nicio problemă”, a declarat premierul.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu atac furibund la adresa lui Florin Cîțu: E vânzătorul României! Este cea mai mare crimă!