Valeriu Gheorghiţă: „Din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare”

Agenţia Europeană a Medicamentului confirmă păstrarea beneficiilor serului, în contextul în care zilnic se constată un număr mare de persoane care sunt diagnosticate cu COVID-19

08 apr. 2021, 21:12
Valeriu Gheorghiţă: „Din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, subliniază că ”din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare”, referindu-se la controversele legate de administrarea serului AstraZeneca.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că autorităţilor le-ar fi fost mai dificil că justifice o eventuală decizie de a suspenda vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca-Oxford în comparaţie cu decizia de a continua folosirea acestuia. În ceea ce priveşte faptul că, spre deosebire de alte state, România nu a impus o limită de vârstă pentru cei care doresc să se imunizeze cu acest ser, medicul arată că motivul pentru care nu s-a luat o decizie în acest sens este acela că nu s-a conturat un „profil de risc”.

Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”
„Nu s-au identificat anumiţi factori de risc, un anumit profil de risc care să aibă legătură nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecţiuni cronice, tocmai de aceea nu s-a putut contura acest profil de risc şi tocmai de aceea nu am considerat oportun din cadrul discuţiei cu experţii să se impună o anumită limită de vârstă, pentru că nu avem argumente ştiinţifice pentru a impune o anumită limită de vârstă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la B1 Tv.

Potrivit acestuia, atât timp cât Agenţia Europeană a Medicamentului confirmă păstrarea beneficiilor serului, în contextul în care zilnic se constată un număr mare de persoane care sunt diagnosticate cu COVID-19 şi în condiţiile în care există numeroase persoane care vor să se imunizeze folosind acest vaccin, ar fi fost dificil de justificat o eventuală decizie de suspendare a utilizării acestui ser.

Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: „Oamenii trebuie să știe”
„Sunt încă un număr importat de persoane care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania AstraZeneca, nu putem să luăm dreptul acestor persoane de a opta pentru acest lucru. Tocmai de aceea cred că informarea este importantă, cred că ar fi fost mai greu să justific sau să justificăm de ce am suspendat vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca comparativ cu decizia de a continua, de fapt, în baza unei autorizări”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, precizările venind după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului.

Valeriu Gheorghiță: Este bine să luăm legătură cu medicul de familie pentru fiecare reacție adversă pe care o avem

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, că  evenimentele trombotice sunt extrem de rare și nu există un profil de risc.

”Toate aceste argumente au fost luate în discuți și prezentate și pro și contra. Cred că trebuie să înțelegem ca mesaj că astfel de evenimente sunt extrem de rare, vorbim de o frecvență mai mică de 1 caz la 10.000. Este o frecvență pe care la acest moment o avem în baza datelor disponibile. Suplimentar de acest lucuru, nu s-au identificat anumiți factori de risc, un anumit profil de risc care nu pare să aibă legătură nici cu vârsta, nici cu grupa de vârstă, nici cu sexul, nici cu eventualele afecțiuni cronice. Tocmai de aceea, nu s-a putut contura acest profil de risc și nu am considerat oportun, în cadrul discuției cu experții, să se impună o anumită limită de vârstă pentru că nu avem argumente științifice pentru a impune o limită de vârstă.

”Sunt aproximativ 10 țări europene care au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără a se impune o limitare pe categorii de vârstă. Desigur, în completare cu o supraveghere extrem de atentă a tuturor reacțiilor adverse, cu o monitorizare și o investigare corectă din punct de vedere medical și cu o informare corectă a tuturor persoanelor legat de eventualele simptome de alarmă care trebuie să inducă această solicitare a unui consult medical.

Sunt câteva lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le știe dinainte de a se programa la vaccinare și după ce s-a vaccinat. Aceste detalii vor fi transpuse într-un material informativ care va fi elaborat mâine (vineri – n.r.) și care va fi pus pe site-ul platformei pentru a fi la dispoziția oricui. Va fi transmis și către centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie.

Acest material prevede câteva lucruri importante. Dacă în decurs de 14 zile de la administrarea vaccinului apar anumite semne neurologice, o durere importantă de cap care persistă și nu trece la medicație obișnuită și se poate asocia cu tulburări de vedere și dureri toracice, senzație de sufocare, dureri de burtă, edeme la membruele inferioare, aparția unor pete hemoragice la nivel cutanat sunt semne importante de alarmă care ar trebui să ne ducă către solicitarea unui consult medical. În primul rând, este bine să luăm legptură cu medicul de familie pentru fiecare reacție adversă pe care o avem”, a explicat Valeriu Gheorghiță.