Valeriu Zgonea: Am văzut că şi PNL susţine proiectul înfiinţării comisiei de anchetă în „cazul Călăraşi”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a "văzut că şi PNL susţine proiectul" de înfiinţare a unei comisii comune privind "cazul Călăraşi" şi că ştia că PC sprijină un astfel de demers.

RomaniaTV.net
20 nov. 2013, 11:26
Valeriu Zgonea: Am văzut că şi PNL susţine proiectul înfiinţării comisiei de anchetă în „cazul Călăraşi”

„Lucrează colegii noştri, când vom avea o formă comună o vom discuta şi cu ceilalţi parteneri. Am văzut între timp că şi PNL susţine acest proiect. Ştiam că PC va susţine, important este să-l definitivăm şi să-l definitiveze grupurile parlamenatre”, a spus Zgonea.

El a menţionat că speră ca în următoarele săptămâni să fie definitivată nota de fundamentare pentru înfiinţarea acestei comisii. „Când echipa va avea draftul şi va cere întâlnirea, în momentul respectiv bănuiesc că şi eu şi domnul Ponta şi domnul Antonescu şi domnul Daniel Constantin vom fi la acea discuţie. Eu am speranţa că în următoarele săptămâni să poată fi definitivat, pentru că, dacă este o comisie comună, ea trebuie să fie făcută până când Parlamentul lucrează în plenul reunit şi, ştiţi, asta înseamnă până se votează bugetul de stat”, a adăugat Valeriu Zgonea.

Întrebat dacă acest subiect ar putea fi discutat, joi, la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului, Zgonea a spus că „există orice posibilitate”, dar deocamdată „nu are nicio informaţie în această zonă”.

„Există orice posibilitate, dacă există această cerere şi acest proiect şi care are avizul şi îndeplineşte condiţiile regulamentare să fie pus şi în Biroul Permanent (reunit-n.r.) de mâine, de la oara 16. Deocamdată nu am nicio informaţie în acestă zonă, dar o să mă interesez”, a precizat Zgonea.

El a fost întrebat dacă preşedinţia acestei comisii de anchetă ar aparţine USL. „Nu pot să vă spun în acest moment dacă preşedinţia e de la PSD , de la PNL, poate să fie şi de la UDMR, depinde cine o cere şi cine beneficiază conform algoritmului, pe care-l folosim în Parlament. Poate să fie şi de la PDL, de ce nu?”, a adăugat Valeriu Zgonea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în „cazul Călăraşi”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank. „Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi”, a spus Ponta.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, ulterior acestui anunţ, că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă anunţate de către premierul Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că liderii grupurilor parlamentare PSD lucrează la o notă de fundamentare pentru constituirea unei comisii de anchetă sau a unei comisii speciale pentru „cazul Călăraşi”, document ce se va discuta şi cu liberalii şi conservatorii.

PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta, după ce a avut o discuţie telefonică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.