Valul patru al pandemiei în România. Cei mai importanţi oameni din stat avertizează asupra pericolelor la care sunt expuşi românii

Valeriu Gheorghiţă, Florin Cîţu şi Klaus Iohannis sunt doar câţiva dintre cei mai importanţi oameni din stat care avertizează asupra pericolului unui nou val al pandemiei în România.

30 iun. 2021, 23:15
Valul patru al pandemiei în România. Cei mai importanţi oameni din stat avertizează asupra pericolelor la care sunt expuşi românii
Valul patru al pandemiei în România. Cei mai importanţi oameni din stat avertizează asupra pericolelor la care sunt expuşi românii

Valul patru al pandemiei în România. Cei mai importanţi oameni în stat, de la preşedinte la premier, atrag atenţia românilor asupra eventualelor pericole la care sunt expuși.

Valul patru al pandemiei în România. Lista celor mai importante declaraţii făcute de cei mai importanţi oameni în stat

Citeşte şi Ce crede Tudor Gheorghe despre vaccin. I-a murit soţia în pandemie: „Am crezut că este bine”VALERIU GHEORGHIȚĂ

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare (28 iunie): Un alt aspect important este perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabilc a activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe , în interior. Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă.”

RAED ARAFAT

Șeful DSU Raed Arafat (29 iunie): „Eu spun că oamenii trebuie să se informeze mai bine, din sursele oficiale. Să vadă sfatul oficial. Faptul că suntem bine acum nu garantează că o să fim bine în viitor. Soluția rămâne vaccinarea.”

IOANA MIHĂILĂ

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (29 iunie): „Ne așteptăm ca tulpina Delta să devină predominantă. De aceea, inclusiv când am prevăzut spitalele Covid, am cerut să se vină cu creșterea numărului de paturi pentru a fi pregătiți pentru o recrudencențp a numărului de cazuri. Există circulație a tulpinii Delta, dar trebuie să solicităm INSP pentru a vedea dacă se corelează cu decesle. O să revenim.”

BEATRICE MAHLER

Medicul Beatrice Mahler, șefa Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București (30 iunie): „Valul patru devine o certitudine în foarte multe state care nu sunt foarte departe de România. Vedem Rusia, care se confruntă cu un val de infectări, Marea Britanie, Spania, începe să crească numărul de cazuri și în Italia și Germania, cu tulpina Delta, și se pare că sunt câteva focare și în Grecia. E o realitate pe care o așteptam, probabil, cu toții, dar nu trebuie să uităm că și aceste state, care se confruntă acum cu acest val de infectări au populație vaccinată.”

ALEXANDRU RAFILA

Profesorul Alexandru Rafila (21 iunie): „Ea este cu transmitere comunitară în mai multe ţări unde este dominantă,(n.red tulpina indiană sau tulpina delta),începând cu Marea Britanie, continuând cu Rusia, Turcia, în mod evident în momentul de faţă când avem doar câte 100 de cazuri înregistrate în fiecare zi, nu putem discuta de transmitere comunitară. Important este să monitorizăm circulaţia tulpinilor în această vară şi în momentul în care se vor observa creşteri susţinute timp de mai multe zile consecutiv, chiar săptămâni, dacă aceste creşteri sunt cauzate şi este foarte probabil să fie aşa, de tulpina delta, atunci sigur că putem să ne aşteptăm la o transmitere comunitară, care ar putea să apară probabil în toamnă în România, cu această tulpină.

FLORIN CÎȚU

Premierul Florin Cîțu (29 iunie): „Este un pericol cu varianta delta, dar faptul că te poți vaccina nu ar trebui să fie o mare problemă. Ca să nu avem un val patru trebuie să ne vaccinăm. Este vaccin peste tot în România”. „București are cea mai mare rată de vaccinare din țară. Tot în București, în ultimele 24 de ore am avut 0 (!!!) persoane infectate cu virusul SARS-COV 2. Vaccinarea este singura soluție pentru a depăși pandemia. It is that simple!”, spunea Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook în 27 iunie, potrivit stiripesurse.

KLAUS IOHANNIS

Klaus Iohannis, președintele României (24 iunie): „Știm din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri. Am avut și noi al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia. Acum însă, faptul că avem așa puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu consider în continuare că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie – noiembrie cu un al patrulea val? Pentru că virusul evoluează. Vedem că apar noi forme ale virusului mai agresive care se răspândesc mai ușor. Părerea mea sinceră e că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”, a spus Iohannis.

Citeşte şi Raed Arafat explică de ce nu au fost raportate la timp decesele de covid. Ce spune despre valul patru al pandemiei