Varianta Delta este la fel de infecţioasă ca varicela. „Războiul s-a schimbat”

Un document intern al CDC spune că varianta cu răspândire rapidă are nevoie de o nouă abordare, pentru a ajuta publicul să înţeleagă pericolul.

30 iul. 2021, 20:41
Varianta Delta este la fel de infecţioasă ca varicela. „Războiul s-a schimbat”
Varianta Delta. Medicul Radu Ţincu: "Această tulpină va deveni dominantă în toate țările Uniunii Europene"

Varianta Delta este extrem de contagioasă. Războiul împotriva COVID-19 s-a schimbat, în condiţiile în care varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela, poate fi transmisă de persoanele vaccinate şi poate provoca îmbolnăviri mai grave decât tulpinile anterioare, potrivit Centre for Disease Control (CDC) din SUA, citat de Reuters.

Un document intern al CDC spune că varianta cu răspândire rapidă are nevoie de o nouă abordare, pentru a ajuta publicul să înţeleagă pericolul.

Documentul a spus că persoanele nevaccinate au de trei ori mai multe şanse de a se infecta şi de peste 10 ori mai multe şanse să se îmbolnăvească grav sau să moară.

„Recunoaşteţi că războiul s-a schimbat”, spune CDC. „Îmbunătăţiţi comunicarea privind riscurilor individuale în rândul celor vaccinaţi”.

Europarlamentarul Vlad Nistor a fost infectat cu varianta Delta a noului coronavirus: „Am avut noroc că am fost vaccinat”

Textul a descris tulpina Delta ca fiind la fel de transmisibilă ca varicela şi mai transmisibilă decât o serie de alte boli, cum ar fi MERS, SARS, Ebola, variola, şi gripa sezonieră, inclusiv gripa care a provocat pandemia din 2018.

Instituţia recomandă măsuri de prevenire care includeau obligativitatea vaccinării pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a proteja persoanele vulnerabile şi revenirea la purtarea măştilor.

CDC a confirmat autenticitatea documentului, care a fost raportat pentru prima dată de Washington Post.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că câştigurile obţinute cu greu în lupta împotriva COVID-19 se pierd pe măsură ce Delta se răspândeşte, dar că vaccinarea ar putea salva vieţi.

Varianta Delta ar putea închide din nou Italia. Certificatul verde urmează să devină obligatoriu în spaţii aglomerate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că în ultimele opt săptămâni s-a înregistrat în ţara noastră o creştere de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta.

“Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânala a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Este o creştere de circa de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână 56%, mai mult de jumătate dintre ele au avut rezultat variantă virală Delta comparativ cu săptămâna precendentă, săptămâna 28 în care din totalul secvenţierilor efectuate 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă.