Varianta indiană a coronavirusului a devenit dominantă în Marea Britanie

Varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită acum varianta Delta) a devenit dominantă în Marea Britanie şi ea ar putea presupune un risc sporit de spitalizare comparativ cu varianta britanică (denumită varianta Alfa), a anunţat joi Public Health England.

03 iun. 2021, 20:30
Varianta indiană a coronavirusului a devenit dominantă în Marea Britanie

În ultima săptămână, 5.472 de noi cazuri de infectare cu varianta Delta au fost raportate în Marea Britanie, numărul total al acestor cazuri detectate ajungând astfel în această ţară la 12.431.

Varianta Delta (B.1.617.2) ar putea fi mai transmisibilă decât varianta Alfa (B.1.1.7), deşi încă mai este nevoie de date suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat că răspândirea acestei variante ar putea conduce la amânarea ridicării complete a restricţiilor prevăzută pentru 21 iunie, în pofida faptului că Marea Britanie este una dintre cele mai avansate ţări în campania de vaccinare anti-COVID-19.

”Cu această variantă acum dominantă în Marea Britanie este vital să fim în continuare atenţi, mai ales dacă aflăm mai multe despre impactul asupra transmiterii virusului şi sistemului sanitar”, a declarat Jenny Harries, director executiv al Agenţiei britanice de sănătate publică.

Marea Britanie scoate Portugalia de pe ‘lista verde’, din cauza variantelor coronavirusului

Marea Britanie a eliminat joi Portugalia de pe ”lista verde” ce cuprinde ţările pentru care persoanele venite din acestea nu sunt obligate să intre în carantină, decizie luată din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19 în Portugalia şi a riscului reprezentat de o mutaţie a variantei indiene a coronavirusului, a declarat ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, relatează Agerpres.

”De la ultima analiză, rata de pozitivare (a testelor pentru COVID-19) aproape s-a dublat în Portugalia. Şi există acolo un fel de mutaţie din Nepal a aşa-numitei variante indiene care a fost detectată şi pur şi simplu nu ştim potenţialul ei de a fi o mutaţie care să învingă vaccinurile”, a explicat oficialul britanic.

Anunţul a fost primit cu dezamăgire de companiile aeriene, dar şi de guvernul portughez, al cărui Minister de Externe a susţinut că nu înţelege ”logica” din spatele deciziei guvernului de la Londra.

Pe de altă parte, Marea Britanie, care se confruntă ea însăşi cu răspândirea variantei indiene a coronavirusului, a introdus joi pe ”lista roşie” a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat încă şapte ţări, printre care se numără şi Egipt.

Citeşte şi: Metodă inedită de stimulare a vaccinării: o loterie la care sunt puse în joc premii precum camionete, permise de pescuit valabile pe viaţă, puşti de vânătoare şi sejururi în parcuri naturale