Vasile Dâncu: Suspendarea preşedintelui ar putea revigora coaliţia

Sociologul Vasile Dâncu, fost ministru în cabinetul Năstase, se  îndoieşte de succesul unei eventuale suspendări a preşedintelui Traian Băsescu. Dâncu a declarat la RFI că o asemenea acţiune ar fi "riscantă", pentru că, dacă nu reuşeşte, ar putea "revigora" coaliţia aflată la Putere.

RomaniaTV.net
21 nov. 2011, 15:17
Vasile Dâncu: Suspendarea preşedintelui ar putea revigora coaliţia

Vasile Dâncu consideră că suspendarea lui Băsescu este un demers complicat.

„Acest demers este unul complicat, aşa cum a spus şi Ion Iliescu în ultima perioadă. De data asta, există condiţii mult mai multe, chiar dacă nu suficiente, în ceea ce priveşte opinia publică, dar nu mai există premisele parlamentare. Nici nu ştiu cât de mult îşi doresc în acest moment cei din conducerea USL acest lucru”, a spus Dâncu.

În opinia sociologului, „o asemenea încercare, dacă este nereuşită ar putea să revigoreze oarecum guvernarea coaliţiei de la Putere din acest moment”.  „Cred că este o întreprindere riscantă”, a apreciat Dâncu.

Pe de altă parte, Vasile Dâncu apreciază că „este legitim ca Opoziţia să încerce aproape toate mijloacele pentru a reuşi să ajungă la Putere. Este ceva legitim, dacă se respectă mijloacele constituţionale”.

Referindu-se la comentariile lui Iliescu care îl acuză de manevre veninoase şi la cele de pe blog ale lui Adrian Năstase, Vasile Dâncu  a contracarat spunând că „nu se poate ca toate deciziile strategice ale unui partid să fie legate de poftele unor foşti preşedinţi”.

Dâncu spune că probabil a atins „un punct sensibil, o spaimă” a celor doi.

„Eu sunt un simplu comentator în acest moment. Sunt membru PSD, aşa, mai degrabă dintr-un fel de fidelitate de stânga. Greii partidului, cum se consideră unii, nu ar trebui să dialogheze cu cineva din tribună, aşa cum spunea chiar Adrian Năstase (…). Probabil că am atins un punct sensibil, o spaimă, o frică legată de viitoarele acţiuni ale lui Victor Ponta. (…) Cred că au semne că PSD-ul nu mai suportă fragmentarea autorităţii liderilor. S-a întâmplat asta cu Adrian Năstase, cu Mircea Geoană, acum cu Victor Ponta”, a arătat Dâncu.

Vasile Dâncu i-a mai reproşat lui Ion Iliescu că se poartă ca un preşedinte executiv al PSD, nu ca unul de onoare.

„E normal să conteze opiniile unor foşti preşedinţi (…). Nu cred însă că este normal ca preşedintele de onoare să funcţioneze ca un fel de preşedinte executiv al partidului! S-a întâmplat de multe ori şi nu cred că este normal! Pe de altă parte, Adrian Năstase este preşedintele Consiliului Naţional, a revenit şi merită să conteze ceea ce spune domnia sa”, a conchis Dâncu.