UCRAINA. Vestea care poate INFLAMA şi mai mult spiritele. Viktor Ianukovici: NU am intenţia să-mi dau demisia

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a afirmat sâmbătă la televiziune că nu intenţionează să-şi dea demisia. Vestea poate inflama şi mai mult situaţia din Ucraina, în condiţiile în care un grup extremist de protestatari îi dăduse lui Ianukovici un ultimatum privind demisia.

RomaniaTV.net
22 feb. 2014, 14:31
UCRAINA. Vestea care poate INFLAMA şi mai mult spiritele. Viktor Ianukovici: NU am intenţia să-mi dau demisia

‘Nu am intenţia să-mi dau demisia”, a declarat Ianukovici, denunţând ceea ce el a numit a fi ‘‘o lovitură de stat în Ucraina”, a declarat Ianukovici, citat de presă. „Nu semnez nimic cu bandiţii care terorizează Ucraina„, a mai spus şeful statului ucrainean vorbind din Harkov, unde s-a „refugiat după ce a părăsit Kievul, precizând că „deciziile pe care le adoptă parlamentul sunt ilegitime”.

Sunt un preşedinte ales într-o manieră legitimă„, a mai spus Ianukovici, pe care mulţi îl vedeau deja plecat din fruntea ţării sâmbătă, o zi marcată de numeroase „dezertări” ale partizanilor săi. El a comparat actuala „lovitură de stat” cu practicile naziste, spunând că maşina lui a fost vizată de tiruri de arme, la Kie

Viktor Ianukovici a făcut aceste declaraţii pentru o televiziune regională din Harkov, în nord-estul Ucrainei rusofone

Anterior, surse din anturajul preşedintelui informau că Ianukovici ar putea să îşi anunţe demisia, atunci când va apărea pe postul de televiziune, în cursul zilei de sâmbătă.

La rândul său, Armata ucraineană a declarat, că ”nu se va implica în nici un fel” în conflictul politic. ”Militarii rămân credincioşi poporului ucrainean, Glorie Ucrainei !”, se arată într-un comunicat al armatei, care a repetat un slogan favorit al manifestanţilor.

Urmăreşte LIVE evoluţia situaţiei din Ucraina

 

Între timp, 319 deputaţi din Parlament au votat o rezoluţie privind „prevenirea separatismului (..) şi a altor încălcări la adresa securităţii naţionale a Ucrainei”, informează agenţia de presă UNN, citată de Agerpres.

Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk, a făcut apel la preşedintele Viktor Ianukovici, aflat la Harkov să nu promoveze separatismul în ţară. ”Nu veţi putea să vă ascundeţi în nici una dintre regiunile Ucrainei. Ucraina este şi va rămâne un stat independent”, l-a avertizat Iaţeniuk.

Parlamentul, a mai spus liderul opoziţiei, susţine integritatea teritorială şi inviolabilitatea Ucrainei, şi condamnă orice apel şi manifestări de separatism.

Iulia Timoşenko a fost ELIBERATĂ din închisoare. Poliţia trece DE PARTEA POPORULUI – LIVE VIDEO

Poliţia ucraineană s-a declarat sâmbătă „de partea poporului”, arătând că împărtăşeşte dorinţa de „schimbare rapidă”, anunţ ce a fost făcut într-un comunicat. De asemenea, fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost eliberată „imediat” din închisoare.

Sâmbătă, protestatari ucraineni au preluat controlul asupra clădirii administraţiei prezidenţiale din centrul Kievului, în timp ce opoziţia insista sâmbătă pentru demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. „Ianukovici nu este aici, niciunul dintre oficialii săi sau altcineva cu legături directe cu administraţia nu se află aici”, a declarat un lider al protestatarilor, Ostap Krîdîk, unui corespondent Reuters în incinta administraţiei prezidenţiale. El a precizat că protestatarii nu au folosit forţa pentru a intra în clădirea administraţiei prezidenţiale.