Veneţia Epocii de Piatră a fost distrusă de schimbările climatice. Oraşul a fost măturat de inundaţii sau o viitură foarte puternică

Orașul antic chinezesc Liangzhu, cu lucrări monumentale de inginerie a apei, a fost distrus și abandonat din cauza schimbărilor climatice devastatoare.
Daniel Spătaru
25 nov. 2021, 19:02
Veneţia Epocii de Piatră a fost distrusă de schimbările climatice. Oraşul a fost măturat de inundaţii sau o viitură foarte puternică

Cu aproximativ 5.300 de ani în urmă, în inima deltei fluviului Yangtze, maiestuosul „Râu Albastru” care traversează China, s-a dezvoltat una dintre cele mai avansate comunități tehnologice ale vremii, grație construcției unui complex monumental și sisteme fascinante de management al apei. Bărbații și femeile care locuiau acolo au creat o rețea spectaculoasă de canale navigabile, diguri, bazine și alte mari structuri de inginerie hidraulică, toate închise în ziduri mari pentru a proteja orașul de incursiunile inamice.

Pentru vizitatori trebuia să fie o priveliște extraordinară. Nu este o coincidență că Liangzhu a fost numit de experți „Veneția Epocii de Piatră”.

Acest labirint complicat de canale a făcut posibilă cultivarea unor suprafețe agricole mari pe tot parcursul anului, sporind bunăstarea, cultura și economia comunității. Spectaculosul oraș de pe apă a prosperat datorită infrastructurii sale revoluționare timp de o mie de ani, apoi, brusc, a fost abandonat, lăsându-ne o moștenire a vestigiilor care din 2019 sunt înscrise printre Patrimoniul Mondial al umanității UNESCO.

Citeşte şi Fenomen rar în Veneția în toiul verii. Piața San Marco a fost inundată. Reacție surprinzătoare: sărutări și dans prin apa până la genunchi VIDEO

Astăzi, datorită unui studiu amănunțit, s-a demonstrat că sfârșitul Liangzhu a fost cauzat de schimbările climatice. Pentru a determina că a fost vorba despre schimbări climatice – la vremea declanșate de evenimente complet naturale, spre deosebire de cele actuale – o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință austrieci, de la Departamentul de Geologie al Universității din Innsbruck, a colaborat cu colegii chinezi de la Universitatea Xi’an Jiaotong. Oamenii de știință au ajuns la aceste concluzii după ce au căutat indicii în inima peșterilor Shennong şi Jiulong. Depozitele, stalagmitele și alte structuri naturale prezente în peșterile naturale sunt de fapt considerate „arhive climatice” extrem de prețioase, din a căror analiză se poate determina cu exactitate ce s-a întâmplat într-o anumită perioadă de timp.

După cum au explicat oamenii de știință, pe ruinele stratului de argilă Liangzhu a fost găsit unul subțire, ceea ce indică „o posibilă legătură între sfârșitul civilizației avansate și inundațiile râului Yangtze sau inundațiile Mării Chinei de Est”. Cu atât mai mult, dacă ne gândim că pentru căderea „Veneției Epocii de Piatră” nu s-au găsit dovezi ale războaielor și altor evenimente provocate de om.

Deoarece nu s-au putut face presupuneri numai pe argilă, oamenii de știință au căutat indicii climatice despre trecutul Liangzhu în cele două peșteri menționate mai sus, colectând mostre care au fost supuse unor teste de laborator deosebite. Mai exact, nivelurile de izotopi ai carbonului și uraniului-toriu prezenți în stalagmite; „aceasta ne-a permis să stabilim că între 4.345 și 4.324 î.e.n, au existat precipitații deosebit de intense, asociate cu perioada declinului orașului„. Potrivit experților, astfel de precipitații legate de un eveniment monsonico-distructiv ar fi făcut ca orașul să fie măturat de inundațiile Yangtze și/sau de o viitură foarte violentă declanșată de Marea Chinei de Est, ducând la distrugerea barajelor, canalelor și alte lucrări monumentale de apă făcute de oameni.

Citeşte şi Încălzirea globală aduce temperaturile de la Barcelona, la Bucureşti. Efectele dramatice ale schimbărilor climatice, 22 de grade în Capitală cu 50 de zile înainte de Crăciun, mergem în tricou pe stradă

Supraviețuitorii catastrofei au fost nevoiți să fugă și să abandoneze rămășițele orașului devastat din spatele lor. Pe baza analizelor efectuate asupra stalagmitelor, oamenii de știință au observat că instabilitatea climatică din zonă a durat încă 300 de ani, împiedicând bărbații să reconstruiască Liangzhu și astfel să-l predea cărților de arheologie. Detaliile cercetării „Prăbușirea Liangzhu și a altor culturi neolitice în regiunea inferioară Yangtze ca răspuns la schimbările climatice” au fost publicate în jurnalul autorizat Science Daily.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici