Verdict în cazul Roşia Montană! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources Gold Corporation. Marcel Ciolacu: „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România”

România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources, referitor la exploatarea minieră de la Roșia Montană, la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții.

08 mart. 2024, 23:45
Verdict în cazul Roşia Montană! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources Gold Corporation. Marcel Ciolacu: „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România”

UPDATE: Guvernul României a transmis, vineri seară, decizia pronunţată de instanţa internaţională în cazul Roșia Montană.

”Tribunalul arbitral decide următoarele:

1. Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.

2. Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România,

Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.

Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi  928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizia instanței internaționale.

ȘTIRE INIȚIALĂ: 

România a câștigat procesul cu Roșia Montană! Cu o majoritate de 2 la 1, instanța arbitrală a stabilit că România nu datorează despăgubiri companiei miniere, precizeză surse oficiale. Verdictul Tribunalului de arbitraj internațional spune că firma canadină trebuie să ramburseze cheltuieli de judecată.

Decizia a fost comunicată vineri și a nu fost anticipată la București.

„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!
Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”

Guvernul nu se va opune publicării hotărârii Curții Guvernul nu se va opune publicării hotărârii Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului Ciolacu, Mihai Constantin. El a precizat, vineri, la Palatul Victoria, că, într-o primă fază, după ce hotărârea ICSID va fi pronunţată şi anunţată, Guvernul va semnala mass-media acest fapt şi va pune la dispoziţie comunicarea de pe site-ul instituţiei respective.

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, prezent joi la evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a”, anunţa că, în cursul zilei de vineri, se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană. Potrivit oficialului, este vorba de o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar. El a reiterat afirmaţia potrivit căreia este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatării. Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla după anunţarea deciziei.

„Dacă decizia nemonetară va fi cea în care statul va fi obligat să continue investiţia, atunci este limpede că va trebui să facem atât demersuri legale pentru a prelungi acel acord, acea licenţă de exploatare a resurselor de aur şi, pe de altă parte, acordul de mediu, respectiv tehnologiile care sunt de actualiate şi care sunt prietenoase cu mediul, sunt cele care sunt stabilite de specialişti, sunt rezultatul documentaţiilor care se întocmesc de către investitori şi avem autoritatea naţională în domeniu care îşi va spune cuvântul vizavi de condiţiile pe care va trebui să le respectăm pentru cerinţele de mediu”, a declarat Boloş, la evenimentul organizat de News.ro.

”Sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia. Să vedem care va fi rezultatul strategiei de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii. Maxim au cerut 6,7 miliarde euro şi minim ceea ce au investit, deci minimul a ceea ce a fost prezentat ca documente – şi mă gândesc că este un minim de la care porneşte decizia este de 1 miliard de euro. Ştim acest lucru şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care o vom avea în decizia de la Roşia Montană”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre scandalul Roşia Montană: „Apărăm gândacul croitor, liliecii, ursul brun, broscuțele verzi și bursucul veninos dând cu PET-ul în asfalt”

De asemenea, acesta a reiterat ce a afirmat în luna februarie, că este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatărilor.

”Există şi această perspectivă (a unei decizii nemonetare, n.r.). Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul de către instanţa arbitraLă internaţională, decizia nemonetară, aşa cum am mai prezentat. Ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licenţa de exploatare este încă în vigoare şi obligaţia statului pentru a continua investiţia în condiţiile prevăzute în acordul de mediu poate fi o variantă care poate fi reţinută de către instanţa arbitrară internaţională”, a explicat Boloş.

Potrivit ministrului, după ziua de mâine se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate.

”Apoi urmeaază paşii procedurali de dialog, sper, totuşi, pentru ca să evităm un impact bugetar direct. Dacă am spus că avem o strategie de negociere, dacă o divulg, atunci pot influenţa rezultatul negocierii cu cei care sunt titularii deciziei. Şi nu aş vrea să se îmtâmple un astfel de lucru, pentru că noi, din discuşia cu dumnealor, trebuie să scoatem ce este mai bun pentru România!”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Cum este speculată speţa Roşia Montană

BRK, casă majoră de brokeraj bursier, divulgă că deţine peste 1 milion de acţiuni emise de compania canadiană Gabriel Resources, cu puţin timp înainte ca România să îşi afle decizia în dosarul Roşia Montană, aşteptarea fiind ca ţării să îi fie impuse despăgubiri substanţiale la plată.

Aceste acţiuni au fost achiziţionate la preţul mediu de 0,39 dolari canadieni la finalul anului trecut. De asemenea, BRK Financial Group deţine 2.043.256 de warrants emise de Gabriel Resources; fiecare warrant dă dreptul de a cumpăra (subscribe) o acţiune emisă de Gabriel Resources la pretul de 0,645 CAD, în orice moment înainte de data de 23 august 2024 (cu conditia notificării companiei Gabriel Resources Ltd cu cel puţin 90 de zile înaine de acel moment), conform Profit.ro.

Citeşte şi: Proprietarul renumitului lanț de restaurante ”La Mama” trage un semnal de alarmă. ”Suntem în criză economică”