Veste bună pentru români! Locul unde puteți schimba banii rupți cu alții noi

Banii rupți sau uzați nu sunt primiți în magazine, iar românii îi țin acasă, fără să știe că îi pot schimba și primesc contravaloarea acestora, mai ales că această procedură este gratuită.

28 feb. 2023, 20:34
Veste bună pentru români! Locul unde puteți schimba banii rupți cu alții noi

Banca Națională a României a anunțat că schimbă banii rupți, decolorați sau uzați care, evident, se află în circulație.

BNR schimbă bancnotele rupte sau uzate

Citiți și: Te vei îmbogăți imediat dacă ai acești bani vechi în casă! Cu câţi lei se vinde acum o bancnotă de 3 lei din 1966

Banii rupți sau uzați nu pot fi schimbaţi la orice bancă, ci doar în anumite sucursale BNR. Așadar, dacă aveți astfel de bancnote, vă puteți prezenta în sediile BNR din marile orașe, unde le puteți înlocui cu altele noi. De asemenea, dacă aveți monede vechi, care au ieșit din circulație, puteți primi contravaloarea acestora. Vestea bună este că serviciul BNR este unul gratuit, fără a fi percepute taxe sau comisioane.

Banca Națională precizează că acceptă orice bancnotă nu este foarte alterată. Există însă o singură situație în care banca poate refuza să vă schimbe bancnotele rupte sau uzate – dacă lipsește mai mult de 40% din suprafața lor. Băncile au obligația de a accepta doar bancnote ce pot fi identificate fără probleme, pentru a elimina suspiciunile de bani falși, iar acest lucru este practic imposibil dacă lipsește o bucată atât de mare.

Potrivit Băncii Centrale, bancnotele sunt înlocuite gratuit. Se percepe o taxă în cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate în mod accidental de către dispozitivele antifurt.

Bancnotele euro care sunt uzate sau deteriorate (de exemplu, arse, rupte sau degradate parțial) și care îndeplinesc anumite criterii sunt preschimbate de băncile centrale naționale din zona euro. De exemplu, o bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea (mai mare) care lipsește a fost distrusă. Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă.

„BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare. Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantulu”, transmite Banca Centrală.

Citiți și: Cum pot fi schimbate în bani voucherele anti-sărăcie. Proiectul se află pe masa premierului