Veste bună pentru români! Prețul unui aliment foarte utilizat în această perioadă de gospodine s-a înjumătățit în ultimele 2 săptămâni

În timp ce întreaga Europă se confruntă cu o explozie a prețurilor la alimente și facturi, sunt și unele produse al căror cost s-a micșorat. În ultimele două spătămâni, în România, prețul verzei a scăzut la jumătate.

18 nov. 2022, 10:02
Veste bună pentru români! Prețul unui aliment foarte utilizat în această perioadă de gospodine s-a înjumătățit în ultimele 2 săptămâni

Veste bună pentru români! În timp ce întreaga Europă se confruntă cu o explozie a prețurilor la alimente și facturi, sunt și unele produse al căror cost s-a micșorat. În ultimele două spătămâni, în România, prețul verzei a scăzut la jumătate.

Citește și Ce beneficii miraculoase are consumul de varză murată în timpul iernii asupra organismului

Varza este una dintre legumele cele mai apreciate de către români. În această perioadă, gospodinele o pun la murat astfel încât să se bucure de ea pe tot parcursul iernii. Și chiar dacă în această perioadă ne confruntăm cu o creștere uriașă a prețurilor, costul verzei a scăzut la jumătate în supermarket-uri.

Recent, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a transmis că un cunoscut lanț de supermarketuri din țara noastră a redus prețul verzei, la aproape 2 lei per kilogram.

„Black Friday la varza românească! Astăzi producătorii români de varză vând acest produs cu 1 leu și 20 de bani! Un moment excelent pentru consumatorii români să-și pună varză la murat! Din punct de vedere economic există o explicație a prețului scăzut la varza care ne-a fost oferită în această dimineață de către un producător, respectiv vremea deosebit de caldă pentru această lună i-a determinat pe consumatori să amâne momentul achiziției acestui produs, în schimb supraproducția și deprecierea verzei urmare a căldurii neobișnuite i-au determinat pe producători să scadă prețul la jumătate din cel practicat în urmă cu 2 săptămâni” 1 k de varză se vinde cu pretul magic de 1 leu și 99 de bani!”, se arată în postarea Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Rețeta de varză murată cu bicarbonat de sodiu.

Varza care urmează să fie pusă în butoi pentru iarnă trebuie să aibă frunzele subțiri și cât mai fine. Frunzele trebuie să fie cât mai frumoase și să nu prezinte semnele unor boli sau insecte dăunătoare.

Aveți nevoie și de sare grunjoasă neiodată, o crenguță de busuioc și 2-3 tulpini de mărar. Se pot pune în butoi și 1-2 bucăți de sfeclă roșie și un porumb uscat.

Înainte de a băga verzele în butoi acesta trebuie spălat și dezinfectat. Se face o soluție cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu. La un litru de apă se pune o lingură cu vârf de praf. Lăsați butoiul cu acest amestec în el timp de 2, 3 ore. Apoi îl clătiți cu apă călduță.

Se scot primele frunze ale verzei apoi cotorul. Sfecla se curăță și se taie în patru bucăți.

Pentru a pregăti saramura, se folosesc câte 30 de grame de sare pentru fiecare litru de apă.

Pe fundul butoiului se pune busuiocul și bucăți de sfeclă roșie. Apoi verzele rând pe rând. Nu uitați! Trebuie așezate cu cotorul în sus. Se pun și cozile de mărar, iar apoi se adaugă saramura. Unele gospodine mai pun câte o linguriță de sare și în fiecare cotor.

Se adaugă și bicarbonatul și se pune capacul. Bicarbonatul se pune în butoi pentru ca varza să nu facă floare.

Nu uitați! după 48 de ore se scoate jumătate de saramură cu ajutorul unui furtun și apoi se toarnă al loc. Acest proces trebuie repetat din două în două zile timp de două săptămâni.

Citește și Ingredientul secret pentru o varză murată delicioasă. Trucul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele