Veste bună pentru șoferi! Valabilitatea permiselor de conducere ar putea crește de la 10 la 15 ani. Proiectul a fost adoptat de Senat

Aproximativ trei milioane de șoferi ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani.

27 feb. 2024, 16:31
Veste bună pentru șoferi! Valabilitatea permiselor de conducere ar putea crește de la 10 la 15 ani. Proiectul a fost adoptat  de Senat
Veste bună pentru șoferi! Valabilitatea permiselor de conducere ar putea crește de la 10 la 15 ani. Proiectul a fost adoptat de Senat

Scopul acestei creșteri a valabilității permisului de conducere este micșorarea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern, adoptat marţi de Senat.

Citește și: Care sunt actele necesare pentru școala de șoferi în 2024. Tot ce trebui să știi dacă vrei să ai permis de conducere

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea crește de la 10 la 15 ani

Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.

O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Citește și: Cod rutier 2024. Noi precizări privind schimbarea la permisele auto, limita de viteză este 40 km/h