Veste proastă înainte de Paşte! Guvernul ia în calcul tăierea salariilor sau concedierea bugetarilor

Ministrul a spus că România trebuie să reducă cu 20% cheltuielile în valoare de 100 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor. 

07 apr. 2023, 21:24
Veste proastă înainte de Paşte! Guvernul ia în calcul tăierea salariilor sau concedierea bugetarilor

Ministrul Proiectelor și Investițiilor europene, Marcel Boloș, a declarat vineri, la Antena 3, că în opinia sa România va fi nevoită fie să recurgă la tăierea salariilor bugetarilor, fie să concedieze bugetari, pentru a îndeplini jaloanele din PNRR. Demnitarul a explicat că România trebuie să asigure „sustenabilitatea” cheltuielilor și că având în vedere „experiența” oficialilor români din discuțiile prealabile cu Comisia Europeană și modalitatea în care CE „pune problema” în legătură cu cheltuielile bugetare, există două variante prin care statul român poate atinge ținta din PNRR.

„Fie tpierea salariilor bugetarilor, fie o reducere a numărului bugetarilor. Spre aceste variante ne îndreptăm”, a indicat Marcel Boloș.

Deficit uriaş la bugetul de stat. Ce anunţuri face Guvernul despre tăierea salariilor şi noi taxe
Boloş îl contrazice pe Ciucă referitor la tăierea salariilor 

Ministrul a menționat că alegerea o va face coaliția. Boloș a adăugat că mai există și o a treia variantă în care „căutăm o mai bună folosire a potențialului fiscal”, însemnând o mai bună colectare a taxelor și impozite, sau o „revizuire a politicii fiscale”, însă nu a insistat pe acestă variantă, el insistând pe cele două variante cu salariile și concedierile.

Ministrul a spus că România trebuie să reducă cu 20% cheltuielile în valoare de 100 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor. „Comisia Europeană ne zice pe bună dreptate ‘Nu aveți bani, deci implementați reformele’”, a subliniat Boloș.

Premierul Nicolae Ciucă: Am cerut întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani. Nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, despre reducerile de cheltuieli decise în şedinţa coaliţiei, că a cerut întregului cabinet de miniştri şi tuturor ordonatorilor de credite să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani, el arătând că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor.

Salariile bugetarilor vor fi reduse. Angajaţii de la stat vor avea şi sporuri tăiate prin PNRR. Ministrul Muncii: Ori disponilizări, ori reduceri de salarii

”Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că exista un deficit şi deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru şi întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze şi să regândească reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani care sa denote o mai bună chibzuială în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor”, a spus preşedintele PNL, după şedinţă. Ciucă a arătat că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor. ”Discutăm despre o analiză care se va desfăşura la nivelul Ministerul de Finanţe în deplină coordonare cu celelalte ministere, vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri şi servicii la nivelul altor cheltuieli care în momentul de fata la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute”, a explicat premierul.