Veste proastă pentru şoferii care nu au CAUCIUCURI DE IARNĂ. Iarna vine cu AMENZI URIAŞE

COD RUTIER: Anvelopele de iarna sunt obligatorii oricand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data din calendar.
Filip Stan
25 oct. 2014, 13:10
Veste proastă pentru şoferii care nu au CAUCIUCURI DE IARNĂ. Iarna vine cu AMENZI URIAŞE
COD RUTIER: Legea a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, deşi s-a creat o confuzie în acest sens. In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, insa s-a renuntat la el, in conditiile in care se poate la fel de bine sa ninga in lunile octombrie sau aprilie.

Astfel, daca doriti sa faceti un drum pana la munte este necesar sa urmariti buletinul meteo pentru ca daca sunteti surprinsi circuland pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei riscati pana la 1.600 de lei amenda. In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate care nu au anvelope de iarna.

Când e bine să schimbi CAUCIUCURILE DE VARĂ

Întrucât toţi şoferii sunt în ceaţă cu privire la momentul când vor trebui să aibă maşinile dotate cu cauciucuri de iarnă, ziarulring.ro a cerut sfaturi de la o persoană avizată, respectiv Titi Aur.

Pilotul spune că anvelopele de iarnă se schimbă cînd temperatura coboară sub o anumită limită.

Cauciucurile de iarnă se folosesc începând de la 7 grade Celsius în jos, chiar dacă afară este asfaltul curat. De la această temperatură, anvelopele de iarnă au aderenţă mai bună decât cele de vară„, a precizat Titi Aur.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIEŞoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

CITIŢI ŞI: Când este bine să echipăm maşinile cu ANVELOPE DE IARNĂ. Care sunt amenzile.

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

CITIŢI ŞI: Atenţie! Riscaţi să nu fiţi despăgubiţi, în caz de accident fără anvelope de iarnă

ANVELOPE DE IARNĂ: Cele mai bune cauciucuri de iarnă

În 2012, ADAC a testat trei dimensiuni de anvelope, 165/70 R14, 205/55 R16 şi 215/65 R16, inginerii germani punând faţă în faţă la fiecare dintre aceste dimensiuni nume cunoscute din lista de mărci şi modele de anvelope disponibile în Europa.

CONDIŢIILE DE TESTARE a ANVELOPELOR DE IARNĂ

Anvelopele au fost testate în toate condiţiile de rulare pe care trebuie să ruleze pe timp de iarnă. Dar pe lângă asfalt uscat, asfalt umed, zăpadă şi gheaţă, toate anvelopele au mai fost notate la capitolele zgomot la rulare, consum de carburant şi grad de deteriorare. Conform sistemului de notare din Germania, o notă mică la oricare dintre categorii înseamnă un punctaj mare. Foarte interesant este faptul că niciuna dintre anvelopele testate nu a reuşit să primească calificativul Foarte bun, premianţii acestei runde de teste primind cu toţii calificativul Bun. 

Top 3 la 165/70 R14. 

1. Michelin Alpin A4
2. CONTINENTAL ContiWinterContact TS800
3. PIRELLI Winter 190 Snowcontrol 3 

Top 3 la 205/55 R16.

1. Continental ContiWinterContact TS850
2. MICHELIN Alpin A4 
3. DUNLOP SP WinterSport 4D

Top 3 la 215/65 R16

1. Bridgestone Blizzak LM-80
2. DUNLOP SP Winter Sport 4D
3. CONTINENTAL CrossContact Winter

Testul arată diferenţa dintre un 4×4 cu anvelope de vară şi un 4×2 cu ANVELOPE DE IARNĂ. 

 Alternativa la ANVELOPELE DE IARNĂ

Cauciucurile de sezon sunt cea mai întâlnită soluţie pentru a trece cu bine peste acest anotimp, însă, mai nou, există şi alternativa şosetelor pentru pneuri, o soluţie ingenioasă, inventată în Norvegia, dar care a prins foarte bine pe tot cuprinsul Europei, scrie automarket.ro.

Norvegienii au gândit o suprafaţă textilă, capabilă să acopere întreaga suprafaţă a cauciucului. Astfel contactul cu solul acoperit de zăpada sau gheaţă se face pe o suprafaţă suficient de mare pentru a asigura aderenţa. Principiul simplu, acela că zăpada aderă mai bine la materialele textile, a fost exploatat cum se cuvine de inventatori, şosetele pentru cauciucuri fiind dezvoltate în întregime din fibre speciale, care îmbunătăţesc tracţiunea. Aderenţa materialului textil nu este scăzută astfel de apa rezultată în urma încălzirii cauciucului, favorizând aderenţa.

Potrivit studiilor efectuate, şosetele de iarnă oferă o aderenţă generală mai bună în condiţiile unui drum în pantă sau în rampă, ajută mai bine la menţinerea trasei ideale şi se comportă mai bine la frânare decât cauciucurile de iarnă.

Şosetele de iarnă nu se pot ridica însă la nivelul de aderenţă al lanţurilor atunci când se încearcă o plecare în pantă. Cu toate acestea, şosetele speciale asigură acelaşi nivel de aderenţă cu cel al pneurilor de iarnă.

Pentru a confirma aceste performanţe, producătorul european Auto Sock a cerut ajutorul unuia dintre cele mai importante institute de certificare de pe Bătrânul Continent. După o sesiune îndelungată de teste, organizaţia germană TUV a confirmat capacităţile foarte bune ale şosetelor de iarnă şi a recomandat folosirea lor în anumite situaţii.

 

 

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, chakrele. Cum putem activa o chakră pentru a dobândi putere și înțelepciune
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii nu vor mai primi aceste telefoane. S-a dat lege!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Altă moarte suspectă la Moscova. Vicepreședintele companiei Transneft a murit în urma unei căderi de la fereastră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane