Veste proastă pentru un milion de români. Starea de urgenţă s-a prelungit în Spania

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a cerut miercuri Parlamentului să aprobe a şasea şi ultima prelungire a controversatei stări de urgenţă pe teritoriul ţării, informează dpa. votul a fost extrem de strâns.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 12:58
Veste proastă pentru un milion de români. Starea de urgenţă s-a prelungit în Spania

UPDATE. Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei, la solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, care a presat opoziţia să nu cedeze „veninului urii” ca în SUA, relatează AFP.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Este de aşteptat ca parlamentarii să aprobe cererea sa pentru prelungirea stării de urgenţă până pe 20 iunie, datorită susţinerii din partea Ciudadanos şi altor câtorva partide regionale.

„Virusul este un duşman şi trebuie să folosim politici pentru a-l combate împreună”, a spus premierul de stânga, adresându-se parlamentarilor conservatori, care intenţionează să voteze împotrivă.

 „Ce a fost mai rău a trecut”, a declarat totodată Sanchez, subliniind că starea de urgenţă a ajutat la stăvilirea epidemiei de COVID-19. 

MAE a repatriat 620 de cetăţeni români aflaţi în Regatul Ţărilor de Jos, Franţa şi Spania

El a atenţionat că este nevoie de precauţie în condiţiile în care restricţiile pentru combaterea coronavirusului au fost relaxate.

Stării de urgenţă i se opun în Spania Partidul Popular, conservator, cel mai mare grup de opoziţie din Parlament, şi partidul populist Vox, al treilea grup din Parlament, care îl acuză pe Sanchez că distruge economia ţării.

Proteste de stradă au fost organizate împotriva restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea virusului şi oponenţi l-au etichetat pe Sanchez drept dictator.

În timpul actualei stări de urgenţă, spaniolii nu pot părăsi provinciile în care locuiesc. De asemenea, frontierele ţării sunt închise pentru turişti până pe 1 iulie.

Spania, una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus, a înregistrat până acum circa 240.000 de contaminări şi 27.000 de decese. Cu toate acestea cifrele se îmbunătăţesc treptat, iar marţi a fost a doua zi consecutiv când în Spania nu s-a înregistrat niciun deces de COVID-19.