Vestea aşteptată de Simona Halep. Pedeapsa redusă de TAS la jumătate

Tribunalul de Arbitraj sportiv (TAS) de la Lausanne a redus de la patru la doi ani suspendarea jucătoarei franceze de tenis Sherazad Reix, impusă pentru trucare de meciuri, scrie L'Equipe, potrivit Agerpres. Prinsă dopată, Dayana Yastremska, e în semifinale la Australian Open după ce a câştigat dreptatea în tribunal.

25 ian. 2024, 17:44
Vestea aşteptată de Simona Halep. Pedeapsa redusă de TAS la jumătate
Simona Halep așteaptă decizia salvatoare în Dubai

Simona Halep are motive să fie optimistă. Prinsă dopată, Dayana Yastremska scrie istorie la Australian Open, unde a ajuns în semifinale, după ce a plecat la drum în calificări. Ucraineanca a avut un caz identic cu Simona Halep: în urmă cu trei ani a fost depistată pozitiv la un control antidoping și suspendată din tenis.

Însă, spre deosebire de româncă, Dayana Yastremska și-a găsit dreptatea la tribunal, chiar dacă a susținut același lucru ca sportiva noastră și ca multe alte jucătoare aflate în aceeași situație: că s-a contaminat accidental. Astfel, ucraineanca a putut să revină în tenis după doar jumătate de an, iar acum face istorie la Australian Open, în timp ce Simona trece printr-un coșmar, fiind suspendată timp de 4 ani și apelând la ultima soluție pentru reducerea pedepsei: Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

În 2021, semifinalista de la Australian Open 2024 ocupa locul 29 WTA și era suspendată de WADA (Agenția Internațională Anti-Doping) după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă. „Yastremska a fost găsită vinovată după ce a încălcat o regulă Anti-Doping încadrată în articolul 2.1 din Programul Anti-Doping din tenis și a fost suspendată provizoriu cu efect imediat din data de 7 ianuarie“, a fost mesajul transmis de ITF.

Reix, 34 ani, fostă număr 204 WTA, a fost şi ea suspendată iniţial patru ani pentru trucare de meciuri, în februarie 2023, dar TAS a acceptat parţial recursul jucătoarei franceze şi a respins trei din cele şase acuzaţii, obţinând o reducere la jumătate a sancţiunii, până pe 31 ianuarie 2025.

Simona Halep, veste proastă înaintea verdictului oficial de la TAS: „E nedrept! Regulile tenisului sunt rigide”
Jucătoarea, care s-a retras în 2019, a primit şi o reducere a amenzii iniţiale, de la 30.000 la 10.000 dolari, plătibilă în zece rate. Pe perioada suspendării, Reix are interdicţie să joace, să antreneze sau să participe la orice eveniment de tenis autorizat sau sancţionat de organismele de conducere ale tenisului.

Apelul ei de la TAS va fi judecat în perioada 7-9 februarie, dar sunt mari speranțe pentru un verdict favorabil. Ion Țiriac și alţi specialiști s-au arătat sceptici, dar sentință dată zilele acestea de Tribunalul de Arbitraj sportiv (TAS) de la Lausanne îi dă multă speranță.

 

Simona Halep speră să joace la Roland Garros
TAS a acceptat așdar parțial recursul depus de jucătoarea franceză în vârstă de 34 de ani, respingând trei din cele șase acuzații. Reix va putea juca din nou pe 31 ianuarie 2025. Mai mult decât atât, tenismena de dublu a beneficiat și de o reducere a amenzii inițiale, aceasta fiind diminuată de la 30.000 la 10.000 de dolari. Suma se poate plăti în 10 rate.

Halep radiază după ultima decizie luată de TAS în tenis: cresc speranţele Simonei de a reveni repede pe teren

Cât despre Simona Halep, această speră să poată reveni pe teren chiar în acest an și să joace la Roland Garros. Ea ar avea nevoie de un wild card pentru că și-a pierdut toate punctele din clasament. Românca își susține în continuare nevinovăția.

Patrick Mouratoglou a ieșit public acum câteva luni pentru a-și asuma vina în legătură cu suplimentul contaminat și dat elevei sale ca sigur. Dar din păcare, doar Simona Halep suferă, restul vinovaților nefiind sancționați în niciun fel.