Veşti bune: Guvernul vrea să elimine sau să comaseze 92 de taxe

Veşti bune pentru români! Guvernul vrea să elimine sau să comaseze 92 de taxe. Ministerul de Finanţe a lansat în dezbatere publică două proiecte de lege prin care contribuabilii să plătească mai puţin sau deloc pentru anumite servicii.
Romania TV
15 mai 2014, 07:12
Veşti bune: Guvernul vrea să elimine sau să comaseze 92 de taxe

Astfel, Executivul intenţionează să elimine taxele pentru eliberarea unui paşaport electronic sau temporar, taxele pentru înfiinţarea unei firme sau taxele pentru eliberarea unor date statistice.

De asemenea, guvernanţii doresc să elimine şi taxa pentru avizul privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor.

Reducerea numărului de taxe va determina scăderea veniturilor bugetare cu 786.000 lei în fiecare dintre următorii patru ani, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în acest domeniu, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Taxele care vor fi eliminate sunt: taxa datorată pentru eliberarea licenţei de depozit reglementată prin prevederile art.6. din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitării seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit; taxa aferentă emiterii avizului privind activităţile de comercializare, de distribuţie şi de prestări de servicii în domeniul dispozitivelor medicale; taxa de înregistrare şi de examinare a cererii, atunci când termenul de examinare a cererii se prelungeşte ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de depunere, întrucât reprezenta o suprataxare a aceluiaşi serviciu (Modificarea Legii nr. 84/1998); taxa de acreditare percepută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

De asemenea, oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale vor acorda gratuit următoarele serviciile de asistenţă: îndrumarea prealabilă privind formalităţile legale pentru constituirea şi modificarea actelor constitutive ale firmelor; îndrumarea pentru completarea corectă a cererii de înregistrare, a formularelor tipizate specifice activităţii registrului comerţului, a cererii de autorizare; tehnoredactarea cererii de înregistrare; redactarea declaraţiei pe propria răspundere a fondatorilor, administratorilor, împuterniciţilor sucursalelor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, în contextul în care pentru primele două servicii, de mai sus, impactul bugetar total ar urma să fie nesemnificativ.

Pe de altă parte, vor fi comasate şase niveluri tarifare aferente unor operaţiuni realizate de Administraţia Naţională „Apele Române”, care se circumscriu unui singur tip de activitate, aceea de autorizare şi avizare.

Taxa privind procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, în cuantum de 22 lei, taxa privind eliberarea de adeverinţe şi alte servicii prestate de autorităţile competente, potrivit legii, în cuantum de 22 lei şi tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontiere, în cuantum de 32 lei, vor fi comasate într-o taxă privind eliberarea de documente şi alte servicii prestate, în cuantum de 20 lei.

Potrivit MFP, prestarea gratuită a acestor servicii de asistenţă ar fi de natură a facilita accesul la serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale pentru un număr mai mare de solicitanţi, fiind o măsură benefică pentru dezvoltarea activităţii operatorilor economici în perspectiva următorilor ani.

‘Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea limitării efectelor crizei financiare care încă se mai fac resimţite la nivelul operatorilor economici, prin adoptarea unei măsuri rapide pentru reducerea poverii fiscale şi simplificarea accesului la serviciile publice, măsuri care vor contribui la încurajarea iniţiativei private şi, implicit, la relansarea economiei’, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica