Vești bune pentru români! Guvernul reia programul ”Rabla pentru becuri” și alocă un buget de 400 de milioane de lei

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți gă Guvarenul va adopta hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla pentru becuri', prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi cu led, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică

29 nov. 2022, 15:42
Vești bune pentru români! Guvernul reia programul ”Rabla pentru becuri” și alocă un buget de 400 de milioane de lei

Nicolae Ciucă a anunțat la începutul şedinţei de guvern de marţi că pe lângă bugetul pentru pogramul ”Rabla pentru becuri”  va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, destinată înlocuirii becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

Citește și PSD a declanșat procedura legală pentru demiterea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

„O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul ‘Rabla pentru becuri’”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Guvernul alocă 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led

Premierul a transmis că comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, care constă în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led.

Potrivit primului ministru, ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Vă reamintim că în luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunţat că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri”.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru ‘Rabla pentru becuri’. (…) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei”, a declarat Barna Tanczos.

Ministrul Miediului a menționat la vremea respectivă  că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice”.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a mai spus Tanczos Barna.

Citește și Dana Budeanu, mesaj dur pentru Gabriela Firea: ”Nu o mai susțin în viața vieților mele”