Vești bune pentru români! Se dau 5.000 de lei gratis de la stat. Categoria de persoane care va beneficia de acești bani

Vești bune pentru români! Guvernul a anunțat că oferă suma de 5.000 de lei elevilor conștiincioși care au obținut media generală 10 la examenul de Bacalaureat.

30 aug. 2023, 22:41
Vești bune pentru români! Se dau 5.000 de lei gratis de la stat. Categoria de persoane care va beneficia de acești bani
Se dau 5.000 de lei gratis de la stat. Categoria de persoane care va beneficia de acești bani

Vești bune pentru români! Se dau 5.000 de lei gratis de la stat. Este vorba despre 92 de elevi, dintre care 78 au obţinut nota maximă la examenul de Bacalaureat, iar restul de 14 sunt cei care au reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat german.

Citește și Vouchere noi pentru milioane de români. 700 de lei pe card în septembrie pentru „lemne de foc”

Vești bune pentru români! Se dau 5.000 de lei gratis de la stat

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că  orice performanță merită încurajată, apreciată, dar și răsplătită.

”Performanța merită apreciată și încurajată! Mă bucură faptul că în Ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenților de gimnaziu și liceu, care au obținut media 10 la examenele naționale 2023.

558 de copii și de tineri au reușit să obțină această performanță.

Fiecare dintre cei 466 de absolvenți de gimnaziu care a obținut media 10 la evaluarea națională va fi premiat cu 2.000 lei, iar fiecare dintre cei 92 de absolvenți de liceu cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat va fi premiat cu 5.000 lei.

Îi felicit atât pe cei care au obținut aceste rezultate, cât și pe profesorii și pe părinții lor, care i-au susținut în acest drum”, a scris Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

Cum poţi lua 299 de lei lunar pe card dacă ai picat Bac-ul

Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).

Elevii în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia, în vacanţă, de o indemnizaţie de somaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, a anunțat agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM). Concret, pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie  să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.

Chiar dacă fac înregistrarea în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă.

Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației de șomaj, este de 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Ceea ce înseamnă că valoarea ajutorului de șomaj 2023 este de 299 de lei.

Ca urmare a inregistrarii in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot beneficia de:

– prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).

De asemenea, persoanele inregistrate in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca pot beneficia de prime de mobilitate, de acestea putand beneficia si absolventii de invatamant.

Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

Conditii indemnizatie de somaj dupa liceu

Absolventii institutiilor de invatamant beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, absolventii prevazuti la lit.a) trebuie sa se inregistreze, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, in evidentele AJOFM sau a unui furnizor acreditat, pentru cautarea unui loc de munca.

Actele necesare pentru somaj dupa liceu

-actul de identitate

-actele de studii si de calificare in original

-curriculum vitae, intocmit conform modelului comun aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae

-declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. Documentul este pus la dispozitie de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau poate fi accesat aici.

Citește și Mamele minore vor primi de la stat burse de cel puțin 700 de lei pe lună. Bursele orfanilor se taie pentru că termenul există doar în „DEX”