Vești proaste pentru români! Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

Guvernul vrea să facă economie la bugetul de stat așa că le-a pus gând rău angajaților cu salarii de 2.000 de lei. Este vorba despre peste 200 de angajații din cadrul Direcțiilor Judeţene pentru Cultură, care ar urma să își piardă posturile în urma desfințării acestor instituții.

22 aug. 2023, 11:47
Vești proaste pentru români! Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget
Vești proaste pentru români! Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget. Vicepreședintele Sindicatului angajaţilor din Ministerul Culturii, Culturalia,  Marius Voicu, spune că disponibilizarea acestor angajați plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României și ar afecta patrimonial cultural naţional.

Citește și Care sunt veniturile salariale care încă nu sunt impozitate. Angajaţii care au un spor important la leafă din septembrie

Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

”Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a declarat Marius Voicu.

”Sindicatul Culturalia trage un semnal de alarmă cu privire la intenţia Guvernului, de a descentraliza Direcţiile Judeţene pentru Cultură / Direcţia pentru Cultură a Muncipiului Bucureşti. O astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autorităţile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Asta va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat”, au transmis reprezentanții sindicatului într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Sindicatului Culturalia susțin că economia la buget va fi nesemnificativă și asta pentru că salariile acestor angajați sunt între 2.100 și 3.574 de lei.

”Salariile în Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt între 2100 de lei şi 3574 de lei net. Sindicatul a transmis un memoriu Guvernului României, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune. Înţelegem intenţia Guvernului de a face economie la bugetul de stat. Dar eliminarea celor puţin peste 200 de angajaţi din direcţiile judeţene pentru cultură, plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României. Să distrugi patrimonial cultural naţional, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a mai spus Marius Voicu.

Această măsură i-a determinat pe angajaţii mai multor direcţii judeţene pentru cultură să protesteze în faţa instituţiilor, pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural.

”Cheltuielile totale cu aceste direcţii sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanţat deja în raport cu nevoile efective, în condiţiile în care o bună parte din sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcţiilor judeţene pentru cultură.

De asemenea, trecerea Direcţiilor pentru Cultură din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor Judeţene va duce la dispariţia completă a atributelor Ministerului Culturii, care nu va mai putea să implemeneze politici de reglementare, de salvare şi de promovare a patrimoniului cultural şi nu va mai putea monitoriza starea patrimoniului cultural naţional”, spun sindicaliștii.

Citește și Bonus în bani pentru românii care lucrează în Italia. Și angajații sezonieri pot beneficia de această primă