Veștile proaste nu se opresc pentru români. Prețul cărnii de porc a explodat. E cu 35% mai mare decât anul trecut

Românii primesc lovitură după lovitură. După ce prețul carburanților și energiei electrice a explodat, acum oamenii se lovesc de scumpirea alimentelor.

08 apr. 2022, 08:50
Veștile proaste nu se opresc pentru români. Prețul cărnii de porc a explodat. E cu 35% mai mare decât anul trecut

Veștile proaste nu se opresc pentru români. Carnea de porc a ajuns acum la scumpiri record. Săptămâna trecută s-a înregistrat cea mai mare creșetere din Uniunea Europeană, un kilogramul a ajuns să valoreze peste doi euro, un preț greu atins în România.

Veștile proaste nu se opresc pentru români. Prețul cărnii de porc a explodat. E cu 35% mai mare decât anul trecut

Cu a doua decadă a lunii februarie, prețul cărnii de porc vândut de fermieri a avut o creștere spectaculoasă, ajungând să coste la final de martie.

Este cea mai mare creștere din UE, de 35% față de perioada similară a anului trecut, în conteextul în care prețul mediu european este de 193 de euro/ 100 de kilograme, cu 16% mai mare față de anul trecut. În momentul de față, cinci state UE au un preț mediu la poarta fermei de peste 200 de euro/ 100 de kilograme, potrivit economica.net.

La sfârșitul anului 2021, prețul mediu în UE era de 135 de euro 100 de kilograme, mic în raport cu costurile ridicate ale imputurilor. Marjele scăzute au împins producătorii de porci din UE să reducă numărul de scroafe de reproducție cu 3,6%.

Citește și: Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!
„Nu se știe dacă această tendință va continua, iar acest lucru nu se așteaptă să fie suficient pentru a compensa pierderile din lunile anterioare și costurile mai mari ale factorilor de producție (energie și furaje), care se așteaptă să dureze”, anunță analiștii Comisiei  Europene.

„Animalele ar putea fi trimise la sacrificare mai tinere – și mai ușoare – decât de obicei pentru a economisi costurile cu hrana, având în vedere că indicele de conversie a hranei tinde să scadă pe măsură ce animalele cresc. Greutatea medie a carcasei a crescut în mod constant cu aproximativ 400 g/an în perioada 2011-2021, pentru a ajunge la 94 kg în 2021”.

Citește și: Preţul mielului creşte înainte de Paşte 2022: Este cu peste 9% mai scump decât anul trecut la poarta fermelor. Se anunţă SCUMPIRI în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul